Analize și opinii

Restabilirea controlului constituțional ucrainean în teritoriile eliberate

Atunci când trupele inamice ocupă teritoriul unei alte țări, sistemul juridic și oamenii care trăiesc acolo suferă în primul rând. Cu cât durează mai mult ocupația, cu atât mai mult este distorsionată conștiința oamenilor care trăiesc acolo. Acest lucru nu se datorează faptului că unii cetățeni pot colabora în mod deliberat cu inamicul.

Ocupația nu este niciodată un „eveniment pozitiv”. Din punct de vedere psihologic, oamenii pot suferi foarte mult, iar haosul din jurul lor, cu care în mod evident nu sunt obișnuiți, le afectează foarte mult starea. Acesta este motivul pentru care procesul de de-ocupare nu este doar un proces pur militar și informațional, ci și unul social, precum și unul juridic.

Din punctul de vedere al legislației este destul de clar cum ar trebui să se comporte un stat care și-a eliberat propriul teritoriu și proprii cetățeni față de trădători și colaboratori. Acest lucru este urmat de răspunderea penală în majoritatea țărilor lumii, inclusiv în Ucraina. Cu toate acestea, modul în care se comportă ocupanții ruși pe teritoriile ocupate face foarte dificilă stabilirea faptului de colaboraționism.

Ideea este că rușii stabilesc adesea un regim pe teritoriile ucrainene pe care le ocupă, în care o persoană poate fi forțată să colaboreze cu ei. Acum nu vorbim despre cazuri politice în care, într-adevăr, un anumit cetățean își va exprima dorința de a participa la „alegeri” criminale sau va decide să devină un colaborator deschis, încercând în mod activ să popularizeze ideea că un astfel de comportament este presupus a fi „norma”.

Se știe că rușii au forțat și amenințat cetățenii ucraineni din teritoriile ocupate să ia pașapoarte rusești, ceea ce este ilegal. De asemenea, invadatorii le iau adesea proprietățile oamenilor: o casă, o mașină, o afacere, dacă o persoană nu este de acord să coopereze măcar „indirect” cu ei. Sunt cunoscute cazuri în care unul dintre membrii gospodăriei este luat prizonier de către militarii ruși, care amenință întreaga familie cu represalii dacă nu sunt de acord să accepte regulile „autorităților” de ocupație.

În plus, oamenii din teritoriile ocupate nu se pot abține să nu muncească în continuare. Medicii și personalul medical sunt forțați să servească soldații și ofițerii ruși, altfel sunt amenințați cu represalii. Vânzătorii sau comercianții sunt forțați să cumpere bunuri rusești și să le vândă pentru a le oferi cetățenilor lor ceea ce au nevoie. Bineînțeles, cea mai mare parte a profitului este luată de ruși.

Din punct de vedere juridic – toate exemplele de mai sus nu pot fi descrise în lege, deoarece fiecare caz este diferit. De aceea, după de-ocupare, comisiile de anchetă stabilesc motivele fiecărui cetățean, încercând să nu pedepsească cu răspundere penală cetățeni cu adevărat nevinovați.

Situația este mult mai gravă astăzi în Crimeea, precum și pe teritoriile așa-numitelor cvasi-instituții sub forma „dnr și lnr” nelegitime. În plus față de problemele enumerate mai sus, există un procent îngrozitor de populație care este „pompat” de Kremlin cu propagandă și dezinformare totală. Din această cauză, avocații și forțele de ordine ucrainene lucrează deja la un mecanism de reintegrare.

Filozofii, politologii și sociologii contribuie, de asemenea, la crearea acestei strategii. Procesul de reintegrare după de-ocuparea acestor teritorii ar trebui să se desfășoare fără probleme, conform legii. Nu ar trebui să existe elemente de discriminare, dar ar trebui să existe o strategie de control pentru a aplica mecanisme preventive în cazul identificării rețelelor de colaboratori, a agenților și spionilor ruși.

Ucraina luptă nu numai pentru teritoriile sale, ci și pentru fiecare cetățean care a suferit de pe urma ocupației rusești. Acesta este motivul pentru care procesul de reintegrare înseamnă atât de mult pentru a restabili controlul constituțional asupra acestor regiuni.

#Ucraina #război #teritorii

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button