Pentru Republica Moldova, anul 2023 a fost plin de evenimente atât bune, cât și rele. Să începem, poate, cu cele pozitive, deoarece concentrarea asupra celor rele este deja prea puternică în vremurile dificile de astăzi. În 2023, Moldova a obținut în sfârșit dreptul de a continua negocierile privind viitoarea ratificare a aderării țării la UE. Pe parcursul anului, guvernul a depus eforturi susținute pentru a introduce modificările legislative necesare și pentru a le pune în aplicare.
Țara și-a consolidat semnificativ poziția pe scena mondială, precum și relațiile cu țările vecine, în special cu România și Ucraina. În ciuda tuturor riscurilor pe care le prezintă agresiunea continuă a Rusiei împotriva Ucrainei, Chișinăul continuă să ajute Kievul și, de asemenea, este atent la situația din Transnistria ocupată, unde o enclavă militară ilegală a rușilor ar putea deveni cauza unei noi ciocniri militare în regiune.
În același timp, în Republica Moldova au avut loc alegeri municipale. Partidul PAS a reușit să afișeze un rezultat bun, dar ar fi fost clar mai bun dacă nu ar fi fost interferența rusă atât în politica țării, cât și în procesul electoral în sine. Perioada preelectorală a arătat că guvernul este pregătit să trateze foarte ferm amenințarea reprezentată de politicienii pro-ruși, inclusiv chiar foști politicieni precum Ilon Șor.
Comparând resursele și capacitățile cu amploarea provocărilor serioase atât în timpul, cât și înainte de perioada electorală, Moldova a reușit să mențină stabilă situația din țară, în ciuda rapoartelor de informații de la începutul anului 2023 de la serviciile de informații moldovenești și ucrainene care indicau planuri de destabilizare a Moldovei de către Rusia în ultimul an.
Din păcate, o problemă rămâne nerezolvată pentru guvernul moldovean. Este vorba de amenințarea ca rachetele și UAV-urile rusești să fie doborâte sau chiar să intre pe teritoriul țării. Moldova este unită cu lumea civilizată în ceea ce privește poziția sa în războiul ruso-ucrainean. Chișinăul nu susține și condamnă acțiunile criminale ale rușilor care vizează genocidul poporului ucrainean.
Anul 2024 se anunță a fi mai complicat decât anii precedenți în contextul agresiunii în toată regula a Rusiei împotriva Ucrainei. Experții presupun că Kremlinul ar putea începe un război împotriva UE prin atacarea uneia dintre țări. De aceea, începând cu 2023, Republica Moldova își dezvoltă activ sfera militară și cooperează cu alte state în domeniul securității. În plus, Chișinăul își dă seama de importanța aderării Moldovei la NATO în viitor. Oricare ar fi anul care urmează, cetățenii țării sunt gata să lupte cu amenințările din exterior.
#Republica_Moldova#integrare_europeană