Analize și opinii

Rezultatele Summitului Rusia-Africa

În timpul summitului de două zile Rusia-Africa, agresorul a încercat în toate modurile să facă presiuni asupra statelor africane pentru ca acestea să se îndepărteze complet de Ucraina. Cu toate acestea, liderii, care totuși au reușit să vină pentru că majoritatea a refuzat, au cerut Rusiei să pună capăt războiului criminal împotriva Ucrainei, precum și să stopeze manipulările în contextul acordului de cereale.

Agresorul nu numai că nu a fost de acord cu revendicările logice ale statelor africane, care au avut mult de suferit din cauza retragerii Federației Ruse din acordul de cereale, dar și vineri seara a organizat un alt bombardament al orașelor pașnice ale Ucrainei.

Reprezentanții țărilor africane, deși nu au criticat direct Rusia, au fost mult mai specifici în discursurile lor decât în ​​prima zi a summit-ului. Aceștia și-au exprimat îngrijorarea profundă cu privire la consecințele războiului criminal al Rusiei împotriva Ucrainei, în special cu privire la creșterea prețurilor la alimente. Președintele Comisiei Uniunii Africane, Moussa Faki Mahamat, i-a spus fără îndoială lui Putin că războiul trebuie să se încheie imediat. El a adăugat: „Se poate termina doar pe baza dreptății și a rațiunii”.

Makhamat a mai remarcat că întreruperile aprovizionării cu cereale sunt inacceptabile și trebuie reluate. El a cerut lui Putin să se întoarcă la acordul cu cereale „în beneficiul tuturor popoarelor, inclusiv al africanilor”. În plus, securitatea zonei Mării Negre trebuie restabilită, deoarece Rusia amenință nu numai navele care transportă produse agricole, ci și pe cele civile.

Președintele Republicii Congo, Denis Sassou Nguesso, s-a referit în discursul său la „planul de pace” al Africii, la care Rusia a reacționat cu căldură luna trecută. Președintele senegalez Macky Sall a cerut o detensionare.

În plus, liderii statelor africane nu au fost de acord cu poziția Kremlinului cu privire la „ruperea” legăturilor cu Ucraina. Africa preferă să aibă relații bune cu Ucraina. Rusia a încercat, de asemenea, să ofere se presupune că „propriul său” cereale, pe care le fură din teritoriile ocupate ale Ucrainei. Adevărat, prețul oferit a fost ridicol de mare.

Este important de menționat că tensiunea din jurul acordului cu cereale, blocada rusă a exporturilor de cereale ucrainene și tensiunea tot mai mare din zona Mării Negre sunt, în primul rând, rezultatul ocupării criminale a Crimeei de către Rusia în 2014. De aceea, desocuparea Crimeei, precum și a întregii coaste de sud a Ucrainei și a altor teritorii, este primul pas către restabilirea securității.

#Summitul #Rusia-Africa #rezultatele

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button