Evenimentele recente legate de acțiunile mai ofensive ale Federației Ruse au determinat și creșterea nivelului de actualitate a problemei transnistrene. Actualmente, însă, problema ar trebui privită mai amplu, inclusiv prin raportarea rolului și impactului pe care îl poate avea România în circumstanțele în care lucrurile vor evolua spre o tensionare și mai mare.
Scenariile disponibile pentru Republica Moldova
Negocierile recente dintre SUA și Federația Rusă au dat de înțeles că lucrurile nu se vor soluționa „peste noapte”. Astfel, dacă ar fi să raportăm aceasta la situația particulară a Republicii Moldova, devine evident, țara s-a pomenit la o „răscruce”. Două scenarii de bază sunt posibile:
● țara se va confunda în haosul provocat de către impactul marilor forțe geopolitice;
● țara va deveni parte a ecuației unui nou sistem de securitate internațională, unde va fi mai multă ordine și certitudine.
Și dacă al doilea scenariu este unul mai optimist, primul este unul destul de pesimist. De unde provine acest eventual „haos” geopolitic? Precum am menționat și mai sus, în circumstanțele geopolitice din prezent, actuală iarăși devine problema transnistreană. Recent președintele regiunii separatiste a manifestat câteva încercări de a porni negocierile de soluționare a problemei respective. Chișinăul, deocamdată, reacționează destul de retras la aceste tentative ale Tiraspolului.
Cum va acționa Chișinăul?
Este destul de complicat de prevăzut acțiunile pe care le va întreprinde guvernarea în ceea ce privește problema transnistreană. În același timp, un asemenea scenariu este comod pentru Tiraspol și Moscova – guvernele percept retragerea Chișinăului drept simplă ne dorință de a negocia căi de soluționare a problemei.
Este necesar de menționat că lipsesc nu doar acțiuni clare din partea guvernării, lipsesc și anumite afirmații care ar contura poziția actualei guvernări în ceea ce privește problema transnistreană. În același timp, spațiul media nu este lipsit de asemenea afirmații, doar că ele vin de la persoane destul de îndepărtate de acele care iau decizii la nivel de stat. Aici este vorba și despre apelul lui Eugen Doga, apel prin care acesta solicită ca Occidentul să facă presiuni asupra Rusiei pentru a-și retrage trupele din Transnistria.
Mihai Gribincea – apel controversat
Pe lângă Eugen Doga, documentul a fost subsemnat și de către fostul ambasador al Republicii Moldova la București, Mihai Gribincea. Acesta a exprimat recent un scenariu destul de controversat. Fostul diplomat a venit cu propunerea că, în cazul în care Rusia va ataca Ucraina, România, la cererea oficialului Chișinău, va putea disloca forțe militare pe teritoriul Republicii Moldova.
De ce o asemenea propunere este una controversată? Această abordare transformă, de fapt, Republica Moldova într-un „teatru de operațiuni militare” pentru Rusia și NATO. Astfel, Republica Moldova riscă să devină o simplă monedă de schimb în combinațiile celor două mari puteri geopolitice.
Interesant este și faptul că tot Gribincea este persoana care a făcut recent apel către conducerea Republicii Moldova în ceea ce privește inițierea procedurii de părăsire a CSI. Acesta s-a referit și la precedentul din Kazahstan, menționând că părăsirea CSI va reduce riscul ca, în cazul protestelor, Federația Rusă să poată introduce proprii militari.
O asemenea abordare generează o întrebare relevantă: „Cine totuși încearcă să aducă militari în Republica Moldova – Rusia prin Transnistria sau SUA și NATO prin intermediul României?”.
Din perspectiva Transnistriei, evident, mecanismul de menținere a păcii, chiar și cu toate dezavantajele sale, a funcționat până în prezent. Totodată, de atunci conceptul de securitate a trecut printr-un șir de schimbări, astfel încât conceptul transnistrean nu mai este relevant pentru Republica Moldova în prezent.
Din perspectiva susținătorilor unificării Moldovei cu România, aceștia sunt foarte îngrijorați de faptul că influența Rusiei asupra Moldovei ar putea crește. Aceasta înseamnă că perspectivele de aderare a Moldovei la NATO și UE, care sunt deja nesemnificative, se vor reduce și mai mult.
Reieșind din circumstanțele geopolitice actuale, dar și din cele descrise mai sus, devine evident că în prezent Europa trece prin anumite schimbări, inclusiv prin schimbări a abordărilor și mecanismelor de securitate geopolitică. Efectiv, asemenea circumstanțe pot deveni periculoase pentru statalitatea Republicii Moldova, în cazul în care guvernarea și în continuare nu va prezenta poziții clare atât referitor la conflictul transnistrean, cât și la afirmații similare cu cele a lui Gribincea.
Antonio Bors