InternaţionalRăzboi în Ucraina

Risc nuclear: Rușii pun în pericol centrala nucleară din Zaporojie

Acţiunile forţelor ruse sunt susceptibile să pună în pericol securitatea şi siguranţa centralei nucleare din Zaporojie, în sud-estul Ucrainei, concluzionează vineri Ministerul britanic al Apărării, în baza informaţiilor puse la dispoziţie de serviciile sale secrete, potrivit DPA.

Ministru britanic: Rușii pun în pericol centrala nucleară din ZaporojieFoto: Profimedia
„După cinci luni de ocupaţie, intenţiile Rusiei cu privire la centrala nucleară din Zaporojie rămân neclare„, apreciază ministerul. „Cu toate acestea, acţiunile pe care le-au întreprins (ruşii) la această facilitate au subminat cel mai probabil securitatea şi siguranţa funcţionării normale a centralei”, potrivit acestuia, transmite sursa.

Forţele ruse au utilizat unităţi de artilerie instalate în zone din apropierea centralei pentru a lovi teritoriul ucrainean pe malul de vest al râului Nipru, se arată în raport.

În acelaşi timp, ruşii au folosit zona din jurul centralei, în special oraşul adiacent Enerhodar, pentru a da o pauză forţelor sale, „utilizând statutul centralei de obiectiv protejat pentru a reduce riscul unor eventuale atacuri ucrainene pe timpul nopţii pentru echipamentele şi forţele sale”.

Situaţia este „volatilă” la centrala nucleară Zaporojie, aflată sub control rusesc de la începutul lunii martie, îşi exprimase marţi îngrijorarea directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), care continuă să depună eforturi pentru a trimite o misiune la faţa locului.

„Situaţia este într-adevăr volatilă”, afirmase Rafael Grossi în cursul unei conferinţe de presă la sediul Naţiunilor Unite din New York, în a doua zi a conferinţei celor 191 de state semnatare ale Tratatului de neproliferare a armelor nucleare (TNP).
„Toate principiile de siguranţă au fost încălcate într-un fel sau altul. Şi nu putem permite ca acest lucru să continue”, a adăugat el. În deschiderea conferinţei ONU luni, el subliniase deja că situaţia devine „tot mai periculoasă pe zi ce trece”.

AIEA încearcă să trimită o misiune de inspectori la centrala din Zaporojie, dar întâmpină dificultăţi. Misiunea sa a fost refuzată până şi de Ucraina, care consideră că aceasta ar legitima ocuparea rusă a sitului în ochii comunităţii internaţionale, a explicat în urmă cu câteva săptămâni operatorul ucrainean Energoatom, potrivit AFP.

„O deplasare acolo este foarte complexă pentru că necesita acordul şi cooperarea mai multor actori”, în special a Ucrainei şi Rusiei, precum şi sprijinul ONU, fiind o zonă de război, a explicat marţi Rafael Grossi.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, acuzase luni Rusia că foloseşte această centrală, cea mai mare din Europa, „ca bază militară pentru a trage asupra ucrainenilor, ştiind că aceştia nu pot riposta pentru că riscă să lovească un reactor nuclear sau deşeuri puternic radioactive”.

„Aceasta duce noţiunea de scut uman la un nivel complet diferit şi teribil”, adăugase el, insistând ca AIEA să aibă acces la centrală.

În 2021, centrala din Zaporojie a furnizat 20% din producţia anuală de energie electrică a Ucrainei şi 47% din cea produsă de centralele nucleare ale ţării.

#Zaporojie #centrală #nucleară

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button