Analize și opinii

Rolul Ungariei într-o Europă unită

Ungaria, ca multe alte țări europene, are o moștenire istorică bogată și un trecut politic complex. Recent, această țară a fost sub controlul presei mondiale și a analiștilor politici din cauza declarațiilor premierului Viktor Orban și a relațiilor sale cu Uniunea Europeană. Este un admirator de multă vreme al lui Putin și de la începutul războiului pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei, Orban nu și-a schimbat poziția. Înainte de evenimentele din 2022, guvernul maghiar sub conducerea sa nu avea relații foarte bune cu Ucraina, provocând în mod constant orice scandal, ascunzându-se în spatele etnicilor maghiari cu cetățenie ucraineană. Acum, principalul obiectiv al lui Orban este de a preveni orice sprijin pentru Ucraina în cadrul UE. Și, ca urmare, Orban a devenit o bătaie de cap pentru UE.

Este important de menționat că majoritatea poporului maghiar însuși nu sprijină politica lui Orban cu privire la Ucraina. Ungurii încearcă în toate modurile posibile să ajute refugiații ucraineni și, de asemenea, organizează adesea mitinguri, vorbind împotriva relațiilor maghiare-ruse. Cu toate acestea, Orban, prim-ministrul neschimbat al țării pentru mai multe mandate, își continuă cu încăpățânare relația imorală cu Kremlinul.

Orbán este popular pentru ciudateniile sale ciudate, precum și pentru comparațiile nefericite. Fiind în UE și profitând de oportunitățile pe care Uniunea le prezintă țării, nu încetează să încerce în toate modurile posibile să denigreze statutul statelor europene care sunt membre ale acesteia. El compară penal însăși UE, ca structură internațională supranațională, cu „ocupația sovietică”. Desigur, nu există obiectivitate în astfel de comparații. Orbán pare să fi uitat execuțiile în masă ale maghiarilor și alte represiuni care au avut loc în secolul trecut. Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru politica externă și de securitate, a remarcat în mod corect că nimeni nu ține Ungaria în UE cu forța. Orban înțelege însă acest lucru, motiv pentru care continuă să joace trucuri murdare în toate felurile posibile, insultând principiile și politicile europene în favoarea intereselor Kremlinului.

Este important de menționat că, de fapt, nu Bruxelles-ul este cel care se îndreaptă spre a-și impune voința Ungariei, ci, dimpotrivă, regimul Viktor Orban își exprimă de mulți ani rezistența la asistența europeană pentru Ucraina și aderarea la NATO. Nu este vorba doar despre Ucraina, pentru că el a criticat și aderarea Suediei la țările Alianței în toate modurile posibile și fără nicio bază.

Este greu de observat diferența dintre Viktor Orban, care a cerut libertate și retragerea trupelor sovietice din Ungaria în urmă cu 35 de ani, și politicile sale actuale pro-Moscova. Acest lucru contrazice propriile sale idealuri și a ridicat de mult timp întrebări cu privire la motivele reale ale unei astfel de schimbări de orientare în societatea maghiară. Cu toate acestea, Orban trebuia doar să preia complet puterea pentru a se comporta acum așa cum prevede verificarea condiționată de la Kremlin.

Dacă, de exemplu, RPDC sau Iranul sau orice altă țară ar fi vrut să-l scrie, să presupunem că Orban cu greu ar fi rezistat. La urma urmei, auto-imbogățirea pentru el este mai mare decât interesele țării și conceptele generale de moralitate și dreptate.

Asistența Moscovei ar putea avea consecințe grave pentru Ungaria și pentru democrația europeană. Scopul Kremlinului și, prin urmare, al lui Orban, este distrugerea unității europene în ansamblu.

Dar din moment ce s-au instituit mecanismele legale ale dreptului european, nimeni nu s-ar fi putut gândi că vreun prim-ministru sau președinte al unui stat membru UE și-ar permite un astfel de comportament, momentan nu se poate face nimic pentru a iniția retragerea Ungariei de către UE din structurile politice şi economice europene. În plus, în alte state ei înțeleg că sunt ungurii înșiși, care se chinuie de mulți ani să stabilească linii directoare europene în stat, cei care suferă în primul rând de pe urma politicilor lui Orban. Cetăţenii ţării au avut deja de suferit, pentru că UE a impus anterior sancţiuni ţării pentru o serie de tragedii politice ale lui Orban.

În concluzie, guvernul maghiar este astăzi o problemă serioasă în Europa modernă, iar punctele discutate sunt indicative pentru provocările politice și ideologice complexe cu care se confruntă țara.

Înțelegerea contextului și a obiectivității este importantă pentru a evalua corect rolul Ungariei într-o Europă unită, precum și pentru a preveni instaurarea unei noi dictaturi Orbán.

Întârzierea a dus deja la faptul că Moscova a reușit să instaleze acolo un prim-ministru asemănător lui Orban prin manipulare și amestec în politica internă a Slovaciei. Și cu cât agenda pro-Kremlin a unui număr de politicieni europeni, precum și legăturile lor cu Kremlinul, sunt ignorate, cu atât va fi mai dificil pentru UE să-și mențină unitatea.

#Orban #UE #relații #Ucraina #Rusia

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button