EconomieInternaţional

România va crea noi companii, ca urmare a crizei energetice din Moldova

Guvernul de la Bucureşti vrea să înființeze noi companii de stat, în România și în străinătate, care să execute servicii prin care să combată efectele cauzate de eventuale crize, pandemii sau război.

Un proiect de ordonanță în acest sens s-a aflat pe ordinea de zi a ședinței Executivului român pe 15 februarie, transmite sursa.

În sprijinul adoptării actului normativ, inițiatorii au invocat „evenimentele extraordinare ale anilor 2020-2022 (pandemia de COVID-19, criza energetică, alimentară și a transporturilor, precum și războiul din Ucraina), au accentuat nevoia investițiilor în sectoarele strategice, precum și obligativitatea deținerii unor societăți care să execute necondiționat serviciile necesare, conform cerințelor agreate la nivelul României din UE și NATO”.

Potrivit notei de argumentare, „criza energetică cu care se confruntă România, Republica Moldova și, cu precădere, întreaga Europa de Est, precum și întreruperea furnizării energiei electrice generată de conflictul din Ucraina, ca urmare a războiului din regiune, a provocat o creștere a cererii pentru transportul de generatoare electrice, combustibili și echipamente de încălzire”.

„În condițiile prezentate, statul român trebuie să aibă asigurate în orice moment condițiile pentru a deservi interesele strategice și geopolitice în domeniile afectate de situațiile extraordinare ce ar putea interveni (situația epidemiologică/pandemie, război, criză energetică, alimentară), inclusiv deținerea de companii apte să execute necondiționat serviciile necesare combaterii efectelor situațiilor antemenționate. Având în vedere că elementele mai sus-menționate vizează interesul strategic, precum și interesele majore ale economiei și constituie o situație de urgență extraordinară, a cărei reglementare nu poate fi amânată, se impune adoptarea de măsuri imediate pe calea ordonanței de urgență”, susţin autorii în nota de fundamentare.

Se prevede că înființarea de companii de stat în Români şi în străinătate de către ministerele de resort poate duce la îndeplinirea obiectivelor în sectoarele specifice, precum energia, transporturile, infrastructura sau serviciile publice, și poate asigura dezvoltarea durabilă a sectorului lor de activitate.

„Aceste companii ar putea să investească în proiectele și programele specifice, cum sunt cele ce țin de creșterea competitivității economice, modernizarea infrastructurii, ameliorarea serviciilor publice, dezvoltarea energiei regenerabile, contribuind astfel la realizarea obiectivelor din PNRR. Companiile de stat ar putea gestiona proiectele și programele finanțate prin intermediul PNRR, asigurând o implementare eficientă a acestor obiective”, se menționează în document.

#România #energie #criză #Moldova

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button