Internaţional

Candidatura Muntenegrului la UE pusă în pericol de o rezoluție controversată

Un vot controversat din parlamentul Muntenegrului pentru a condamna crimele comise de fasciștii croați în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a aruncat umbră asupra speranților UE ale țării.

Politico raportează acest lucru, după cum scrie European Pravda.

„Ne doare, cu siguranță nu ne ajută”, a declarat prim-ministrul muntenegrean Milojko Spajic înainte ca parlamentul său să voteze vineri o rezoluție fără caracter obligatoriu, care a fost condamnată rapid de Croația.

Rezoluția se concentrează pe lagărul morții din Al Doilea Război Mondial din Jasenovac, Croația, care a fost condus de regimul fascist al țării care a colaborat cu Germania nazistă. Zeci de mii de sârbi, evrei, romi și alte minorități au fost uciși în lagăr.

Votul a umbrit o săptămână pozitivă pentru guvernul centrist pro-european al lui Spajic. Premierul și-a descris administrația ca fiind „cu adevărat optimistă și încurajată” după ce a depășit un obstacol major în negocierile de aderare la UE la o conferință interguvernamentală din Luxemburg pe 26 iunie. Spajic vrea ca țara sa să devină membră a UE până în 2028 și spune că intenționează să închidă „destul de multe secțiuni” înainte de sfârșitul anului, în timp ce Ungaria deține președinția Consiliului UE.

Parlamentarii muntenegreni și-au extins rezoluția în ultimul moment pentru a include și alte crime istorice, cum ar fi lagărele de concentrare naziste de la Dachau și Mauthausen.

Guvernul croat a condamnat rezoluția parlamentului muntenegrean ca fiind „inacceptabilă, inadecvată și inutilă”, declarând că a fost „adoptată cu scopul de a devaloriza și relativiza rezoluția ONU privind genocidul de la Srebrenica” și că riscă să deraieze candidatura Muntenegrului la aderarea la UE.

Premierul croat Andrej Plenkovic a declarat sâmbătă că rezoluția lui Podgorica a evidențiat o „politică intenționată și deliberată de divizare în Muntenegru” și a transmis „un semnal și mai rău în ceea ce privește respectul reciproc și dorința de relații de bună vecinătate”.

Spajic a părut, de asemenea, să lege momentul rezoluției de eforturile Rusiei de a destabiliza Balcanii de Vest și de a compromite guvernul său.

„Există o narațiune rusă în Muntenegru că Uniunea Europeană și lumea occidentală susțin istoria nazistă sau fascistă”, a spus el, sugerând că, dacă guvernul său ar fi votat împotriva rezoluției, aceasta ar fi fost folosită împotriva lui.

Preşedintele pro-rus al Serbiei, Aleksandar Vucic, a felicitat duminică Muntenegru pentru adoptarea rezoluţiei şi a anunţat că va vizita ţara în această lună.

Ana Brnabic, președintele parlamentului sârb și fostul prim-ministru cu cel mai mult timp în funcție din țară, a criticat luni Croația pentru că s-a opus rezoluției, calificând criticile oficialilor croați „extrem de triste”.

Președintele Consiliului Michel și-a amânat vizita la Podgorica „pentru o dată ulterioară, pentru a asigura discuții de succes cu interlocutorii cheie din țară, care nu ar trebui să fie umbrite de evenimentele recente”, a spus un oficial al UE.

Să ne amintim că ministrul austriac de externe Alexander Schallenberg a spus că toate țările din regiunea Dunării, care, în special, include Ucraina, ar trebui să fie membre ale Uniunii Europene.

#UE #Muntenegru #rezoluție

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button