EconomieInternaţional

Rusia a confiscat recent active ale băncilor europene în valoare de peste 700 de milioane de euro

Un tribunal din Sankt Petersburg a sechestrat peste 700 de milioane de euro în active aparținând a trei bănci occidentale – UniCredit, Deutsche Bank și Commerzbank, care este unul dintre cele mai mari măsuri ale Federației Ruse împotriva instituțiilor financiare occidentale de la începutul invaziei, transmite sursa.

Acest lucru este menționat în registrul instanței al Federației Ruse în legătură cu UniCredit, Deutsche Bank și Commerzbank, precum și într-un raport al Financial Times.

Demersurile instanței ruse de a îngheța activele a două bănci germane și italiene sunt asociate cu un răspuns la apelurile Băncii Centrale Europene de a grăbi ieșirea băncilor europene din Federația Rusă.

Arestările au avut loc în urma unui proces al RusKhimalyansa, o subsidiară a Gazprom, într-un caz de presupusă neîndeplinire a obligațiilor privind un proiect comun.

Instanța a sechestrat activele celei de-a doua bănci europene ca mărime din Rusia, UniCredit, în valoare de 463 de milioane de euro, echivalentul a aproximativ 4,5% din activele sale din țară, potrivit ultimului raport financiar al principalei subsidiare ruse a băncii.

Într-o altă decizie din aceeași zi, instanța a sechestrat active ale Deutsche Bank în valoare de 238,6 milioane de euro, inclusiv proprietăți și fonduri aflate în conturile sale din Rusia.

Vineri, 17 mai, instanța a decis arestarea activelor băncii germane Commerzbank. RusHimalliance a cerut să înghețe până la 94,9 milioane de euro din activele băncii, instanța a admis cererea.

Instanța a decis că banca nu își poate vinde afacerea în Rusia; pentru aceasta are nevoie de acordul șefului Federației Ruse Vladimir Putin. Curtea din Sankt Petersburg a fost de acord cu RusHimalliance că aceste măsuri sunt necesare deoarece banca „ia măsuri care vizează înstrăinarea proprietății sale în Rusia”.

RusHimalliance este operatorul unei fabrici de procesare a gazelor și al unei unități de producție de gaze naturale lichefiate din Ust-Luga, lângă Sankt Petersburg. În iulie 2021, a semnat un contract cu germanul Linde pentru proiectarea, furnizarea de echipamente și construcția complexului. Un an mai târziu, Linde și-a suspendat activitatea din cauza sancțiunilor UE.

Apoi RusHimalliance a apelat la băncile garante UniCredit, Deutsche Bank, Commerzbank și altele, care au refuzat să-și îndeplinească obligațiile, deoarece plata către compania rusă ar putea încălca sancțiunile europene, a spus compania în dosarul său.

Pe lista de garanți mai figurau Bayerische Landesbank și Landesbank Baden-Württemberg, împotriva cărora RusHimalliance a depus plângeri și la instanța din Sankt Petersburg.

#Rusia #bănci #UE #sancții

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button