În cadrul unei conferințe de presă susținute în România, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avertizat din nou opinia publică și mediul politic cu privire la noi posibile încercări ale Rusiei de a destabiliza țara în primăvara anului 2024. Declarația a fost făcută după ce i-a fost înmânat la Timișoara un premiu pentru „valori europene”.
Sandu a subliniat că, de mult timp, Rusia încearcă să perturbe ordinea și puterea la Chișinău prin ingerințe active în procesele politice, în special în regiunea transnistreană ocupată. Ea și-a exprimat disponibilitatea de a preveni astfel de acțiuni și a spus că Republica Moldova contează pe sprijinul României și al comunității mondiale în acest sens.
De asemenea, președintele a subliniat că încercările de destabilizare din partea Rusiei nu sunt noi și a amintit evenimentele de anul trecut, când țara s-a confruntat cu amenințarea răsturnării guvernului, iar datele care confirmau acest lucru au fost făcute publice de către serviciile de informații. Împreună cu cetățenii și instituțiile statului, Moldova depune eforturi pentru a se proteja împotriva unor astfel de riscuri, dar vulnerabilitățile rămân.
De asemenea, Sandu a subliniat că unii politicieni, ascunzându-se în spatele măștii „valorilor europene”, sunt gata să sacrifice libertatea și interesele naționale pentru a aduce țara într-o zonă gri de ilegalitate și corupție, făcând jocul Kremlinului.
Ea și-a exprimat temerile cu privire la populism, minciuni și grupuri corupte finanțate din banii Kremlinului care încearcă să submineze ordinea constituțională și democrația.
Sandu a subliniat încă o dată că Republica Moldova este amenințată în mod constant, în ciuda absenței unor atacuri militare directe din partea rf. Încălcările spațiului aerian, tensiunile sociale, atacurile cibernetice, propaganda și informațiile false răspândite prin intermediul agenților pro-ruși sunt doar o parte din gama de atacuri cu care se confruntă țara.
În încheierea discursului său, președinta a subliniat că libertatea Republicii Moldova va fi în siguranță doar după aderarea deplină a acesteia la Uniunea Europeană. Întâlnirea cu diaspora moldovenească și cu reprezentanți ai familiei regale române a făcut parte, de asemenea, din eforturile sale diplomatice de a asigura sprijin și solidaritate în abordarea provocărilor externe complexe.