InternaţionalRăzboi în Ucraina

Rusia cumpără componente occidentale pentru arme, ocolind sancțiunile

Aproape jumătate din importurile Rusiei de componente de arme în 2023 vor proveni din bunuri produse de companii occidentale, a constatat un studiu al Institutului de Economie din Kiev și al grupului Ermak-McFaul.

Rusia continuă să importe volume mari de bunuri necesare producției militare, în ciuda sancțiunilor impuse ca răspuns la invazia rusă pe scară largă a Ucrainei. Acest lucru se precizează într-un studiu comun al Institutului de Economie din Kiev și al grupului internațional de experți Ermak-McFaul, publicat joi, 11 ianuarie, relatează dw.com

Potrivit estimărilor experților, în ianuarie-octombrie 2023, importurile rusești de mărfuri pe care SUA, UE, Marea Britanie și alți parteneri ai Ucrainei le identifică drept priorități pentru operațiunile de luptă au atins 8,77 miliarde de dolari – aceasta este doar cu 10% mai puțin decât înainte de impunerea sancțiunilor. Pentru toate bunurile considerate critice pentru industria militară rusă, cifra este și mai mare – 22,23 miliarde de dolari.

În urma invaziei ruse, o coaliție de țări care susțin Ucraina a impus controale fără precedent asupra exporturilor către Federația Rusă, inclusiv a bunurilor cu dublă utilizare, pentru a-l priva pe agresor de resurse critice pentru a duce războiul, notează studiul. Cu toate acestea, Rusia a reușit să eludeze în mare măsură sancțiunile utilizând țări terțe.

Mărfurile intră în Federația Rusă prin companii din China, Turcia și Emiratele Arabe Unite

Cercetătorii subliniază că aproape jumătate din importurile Rusiei în primele zece luni ale anului 2023 au constat în mărfuri produse de companii occidentale. „În cea mai mare parte, sunt produse în străinătate și ajung în Rusia prin intermediari din China, Turcia și Emiratele Arabe Unite”, notează autorii raportului.

Autorii studiului cer ca măsuri să fie luate pentru a combate eludarea sancțiunilor împotriva Rusiei. În opinia acestora, aceste măsuri ar trebui să vizeze eliminarea lacunelor în politicile de control al exporturilor, creșterea responsabilității corporative, prevenirea eludării sancțiunilor prin țări terțe, precum și consolidarea instituțiilor responsabile cu implementarea măsurilor restrictive și îmbunătățirea cooperării acestora.

#Rusia #sancțiunile #arme

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button