Război în Ucraina

Rusia discreditează Ucraina cu ajutorul presei occidentale

Timp de 4 luni de război la scară largă, a devenit evident că Rusia se pregătea de un război cu Ucraina cu mult înainte de 2014. Nu în ultimul rând, în domeniul informației, cultivându-și proprii propagandiști și promovându-și narațiunile în mass-media străină prin experți loiali.

Acum, când Ucraina luptă pentru propria supraviețuire, iar succesul acestei lupte depinde de furnizarea de arme occidentale, Rusia intensifică atacurile informaționale, discreditează Ucraina și o prezintă ca un partener nesigur și un stat corupt. De exemplu, într-un articol recent WSJ, mass-media rusă de propagandă lenta.ru îl citează pe fostul oficial al Pentagonului, Mark Cansian:

„Oficialii americani sunt îngrijorați de pierderea miliardelor alocate. Chiar dacă este prezentată ca o cauză nobilă, vor exista furturi. Conduita greșită va fi identificată. Fapte de nepotism. Vor fi luate decizii stupide. Așa este natura umană. Fostul oficial de la Pentagon, Mark Kensian, a spus că există condiții prealabile pentru posibila delapidare a banilor alocați Ucrainei. În ciuda începerii lucrărilor serviciilor de supraveghere a ajutorului ucrainean, acest lucru nu este suficient, având în vedere amploarea fondurilor transferate la Kiev.

O altă mass media de propagandă rusească, Rossiyskaya Gazeta, relatează că „oficialii americani se tem că lipsa de control din partea SUA și a NATO va duce la furtul ajutorului financiar și militar oferit Ucrainei. Despre aceasta scrie Wall Street Journal. De exemplu, John Sopko, directorul general al guvernului SUA pentru reconstrucția în Afganistan, consideră că „nu există nicio scăpare de la risipire și nepotism”. „După câțiva ani, vom citi știri despre delapidare, furt și abuz”, susține cu încredere Sopko.

Astfel, propagandiştii ruşi promovează în mass-media occidentală naraţiunea că Ucraina este al doilea Afganistan, argumentând că ajutorul financiar va fi cheltuit în alte scopuri, iar cele mai noi arme vor cădea în mâinile inamicului. Nu este de mirare că aceste materiale sunt lansate chiar înainte de a treia întâlnire în format Ramstein, în cadrul căreia vor fi anunțate noi livrări de arme către Ucraina.

Comparația dintre Ucraina și Afganistan este incorectă și, într-o oarecare măsură, chiar în consonanță cu propaganda rusă. Spre deosebire de Afganistan, în Ucraina, în toți cei 8 ani, nu s-a desfășurat un război civil, ci o confruntare deschisă cu ocupația și agresiunea rusă. Armele oferite de Occident ajută trupele ucrainene să lupte pentru dreptul de a trăi liber pe propriul pământ. Contrar credințelor scepticilor că este nevoie de mult timp pentru a stăpâni armele moderne, armata ucraineană susține că acesta este doar unul dintre multele stereotipuri. Și acum, fiecare nouă aprovizionare de arme permite Ucrainei să elibereze tot mai multe dintre teritoriile sale care au fost ocupate – de exemplu, regiunile Herson sau Harkov.

Asemenea declarații nu fac decât să confirme că propaganda rusă a depășit de mult granițele Federației Ruse. Discreditarea Ucrainei, într-un moment în care întregul popor ucrainean luptă pentru libertate și valori europene, pare o altă încercare a Rusiei de a slăbi asistența internațională și de a încetini aprovizionarea cu arme, de care acum armata ucraineană are nevoie urgentă în lupta pentru eliberarea teritoriilor ocupate. În viitorul apropiat, când noi arme vor fi furnizate Ucrainei, iar forțele invadatorilor vor fi din ce în ce mai epuizate, încercările de discreditare a Ucrainei vor crește, uneori chiar într-un mod care nu va fi atât de evident la prima vedere.

#Rusia #Ucraina #discreditare #Occident

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button