Analize și opiniiInternaţionalRăzboi în Ucraina

Rusia folosește în mod sistematic arme chimice pe câmpul de luptă: semnarea acordurilor de securitate cu Ucraina va pune bazele unei noi arhitecturi de securitate în Europa

Rusia luptă în stilul Primului Război Mondial, folosind arme chimice împotriva forțelor armate ucrainene, a căror utilizare este interzisă de Convenția privind armele chimice din 1993. În special, de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei, Rusia a folosit arme chimice de 626 de ori (de 51 de ori în 2024). De regulă, rușii folosesc grenade lacrimogene, dar s-a înregistrat periodic utilizarea lewisitei, o substanță care conține triclorura de arsen.

Lewisitul este interzis de Convenția privind Armele Chimice (care a fost ratificată și de Federația Rusă), dar acest lucru nu i-a împiedicat pe ruși să construiască o fabrică de prelucrare a acestei substanțe chimice în Udmurtia, în orașul Kambarka. Lewisita este capabilă să pătrundă chiar și printr-o mască de gaz și costume de protecție, provocând arsuri pielii și mucoaselor, ducând la leziuni severe ale rinichilor, ficatului, creierului și stopului cardiac. Dacă o doză mare de lewisite intră în organism, invaliditatea apare cu pierderea completă a capacității de muncă sau moartea. Utilizarea deliberată a substanțelor chimice mortale pe câmpul de luptă de către ruși este un argument suplimentar în favoarea asigurării Ucrainei cu garanții de securitate eficiente.

La 12 ianuarie 2024, la Kiev a fost semnat un acord de securitate între Ucraina și Marea Britanie. Acesta este un eveniment marcant care va crea o nouă arhitectură de securitate în Europa: acest acord nu este abstract, ci conține opțiuni specifice pentru ca Regatul Unit să ofere asistență economică și militară Ucrainei pe o perioadă lungă. În special, numai în 2024, Regatul Unit va oferi Ucrainei un sprijin suplimentar în valoare de 2,5 miliarde de lire sterline. În plus, prevederile acestui acord acoperă un format larg de interacțiune: apărare și cooperare militară, protecția infrastructurii critice, cooperare în domeniul informațiilor și securității cibernetice. Marea Britanie a fost primul dintre partenerii occidentali ai Ucrainei care a semnat un acord, care a dus la o schimbare practică în problema asigurării Kievului cu garanții reale de securitate.

Astfel, acest acord va deveni un exemplu pentru alți parteneri occidentali ai Ucrainei – negocierile relevante sunt deja în desfășurare. În contextul amenințării tot mai mari din partea Federației Ruse, comiterii nedissimulate de crime de război de către armata rusă împotriva forțelor armate ucrainene și a civililor ucraineni, nimeni nu are nicio îndoială că Rusia este inamicul întregii lumi civilizate. Prin urmare, oferirea de garanții reale de securitate pentru Ucraina din cât mai multe țări occidentale este cel mai important instrument pentru contracararea sistemică a amenințării ruse, care va persista pe toată durata președinției lui Putin.

#Ucraina #Rusia #arme_chimice

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button