La 31 iulie, Kosovo și Serbia au fost cât se poate de aproape de un nou conflict. Cauza sa a fost ordinul autorităților kosovare de a introduce documente temporare pe care cetățenii Serbiei trebuie să le primească la intrarea în regiune, precum și de a reînmatricula mașinile și de a înlocui plăcuțele de înmatriculare sârbe. În ciuda faptului că populația Kosovo este de 92% kosovari, în unele zone limitrofe Serbiei predomină numărul etnicilor sârbi. Și ei sunt cei care se opun suveranității Kosovo și, de asemenea, cu sprijinul autorităților sârbe, devin instigatorii situațiilor de conflict între țări.
Și de această dată, sârbii care locuiesc în nordul Kosovo au construit baricade și au blocat drumurile care duc la granițe din cauza unui ordin de schimbare a documentelor și a plăcuțelor de înmatriculare. La rândul său, președintele Serbiei a amenințat chiar că va rezolva acest conflict prin mijloace militare, în cazul în care cineva îi maltratează pe sârbii kosovari și, de asemenea, a promis că va denazifica Kosovo. Există déjà vu, nu-i așa?
Cu toate acestea, o astfel de retorică nu este surprinzătoare, având în vedere atitudinea pro-rusă a lui Vucic și simpatia pentru Putin. Care, la rândul său, își folosește omologul sârb exclusiv în propriile interese. Pentru Rusia, un nou război în Kosovo ar fi foarte profitabil, deoarece în acest fel este posibil să se distragă atenția de la războiul din Ucraina, precum și să se slăbească aprovizionarea cu arme din UE. Astfel, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că „Moscova susține poziția pașnică și constructivă adoptată de Belgrad în acest context”, și cere, de asemenea, respectarea dreptului sârbilor.
Dar, pe de altă parte, Federația Rusă, deși nu a recunoscut independența Kosovo la nivel oficial, utilizează totuși în mod activ precedentul Kosovo în cazul teritoriilor ocupate ale Ucrainei, în special Crimeea. Cu toate acestea, dacă kosovarii au cedat cu adevărat încălcării și le-a fost aplicată epurarea etnică de către sârbi, atunci cu populația vorbitoare de limbă rusă din Ucraina, acest lucru a fost doar în fanteziile sălbatice ale tehnologilor politici ai Kremlinului. Iar comparațiile lui Putin cu teritoriile ocupate din regiunile Donețk și Lugansk cu Kosovo i-au revoltat pe sârbi. Cu toate acestea, ei au fost indignați pentru o perioadă scurtă de timp, având în vedere atitudinea încă prietenoasă față de Federația Rusă.
Cel mai probabil, Rusia va continua să încerce să submineze situația cu Kosovo, deoarece destabilizarea situației politice din Europa joacă în mâinile Kremlinului. Astfel, în martie 2022, ambasadorul rus în Bosnia și Herțegovina, o altă regiune „problematică” a Balcanilor, a declarat că „Bosnia și Herțegovina are dreptul de a decide dacă să adere sau nu la NATO, dar Rusia își rezervă dreptul de a răspunde acestei posibilități”, și a amenințat „scenariul ucrainean”. Evident, Rusia are nevoie pur și simplu de un nou război în Balcani pentru a distrage atenția de la războiul din Ucraina, dar în acest caz, Federația Rusă nu va îndrăzni să o înceapă singură. Pentru a face acest lucru, Putin îl folosește pe Vucic ca marionetă.
Faptul că Federația Rusă se teme să intre deschis în conflict este confirmat de cuvintele membrilor Consiliului Federației Vladimir Dzhabarov: „în cazul unei agravări a conflictului, Rusia va ajuta Serbia, dar nu va participa direct la acesta”. El a adăugat, de asemenea, că Federația Rusă va ajuta la armamentul Serbiei. Cu toate acestea, armele rusești și-au dovedit în mod repetat „eficiența” împotriva armelor țărilor NATO în războiul din Ucraina, prin urmare, dacă este cazul, este foarte îndoielnic. Dar, din nou, însuși faptul unui alt război în Europa este foarte benefic pentru Federația Rusă, deci va continua să zguduie situația.