Internaţional

Rusia se pregătește să testeze o rachetă de croazieră cu propulsie nucleară

Imagini din satelit și date de zbor indică faptul că Rusia fie a testat deja, fie se pregătește să testeze o rachetă de croazieră cu propulsie nucleară cu o rază de acțiune teoretică de mii de kilometri, relatează New York Times, citat de sursă.

Mișcarea avioanelor și a vehiculelor de la situl de testare Pankovo din arhipelagul Novaya Zemlya corespunde pregătirilor pentru testarea unei rachete cunoscute sub numele de Burevestnik (SSC-X-9 Skyfall, conform clasificării NATO), scrie publicația. Teste similare au fost deja efectuate în 2017 și 2018, scrie Știripesurse.

Avioane de spionaj americane au fost, de asemenea, observate în zonă în ultimele două săptămâni, iar piloții de avioane au primit notificări pentru a evita spațiul aerian din jurul zonei de testare.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat pentru prima dată testul cu rachete Burevestnik în discursul său în fața Adunării Federale din martie 2018. La acea vreme, el a spus că racheta are o rază de acțiune practic nelimitată.

Potrivit Nuclear Threat Initiative, un grup non-profit de control al armelor, Rusia a efectuat 13 teste ale rachetei între 2017 și 2019, toate nereușite.

Potrivit raportului Nuclear Threat Initiative, racheta este o „armă cu rază de acțiune strategică de tip „second strike”, destinată a fi lansată după ce un val de lovituri nucleare a devastat ținte din Rusia. Racheta ar putea purta un focos convențional, dar, în practică, va purta probabil o încărcătură nucleară, chiar dacă mai mică decât majoritatea celorlalte arme cu capacitate nucleară. 

Dacă ar fi folosită pe timp de război, racheta ar putea avea potențialul de a distruge zone urbane mari și obiective militare, spun experții.

În timp ce Rusia a împărtășit puține informații despre designul specific al Burevestnik, președintele Vladimir Putin a declarat că aceasta este cu propulsie nucleară. 

Se crede că racheta este lansată de un motor de rachetă cu combustibil solid înainte ca un mic reactor nuclear să se activeze în zbor, permițând teoretic rachetei să rămână în aer pe termen nelimitat.

Burevestnik este una dintre cele șase arme strategice, alături de altele, precum racheta balistică Kinzhal și vehiculul hipersonic de planare Avangard, pe care Putin le-a prezentat într-un discurs din 2018. El a afirmat că armele ar putea depăși apărarea americană existentă. 

Adresându-se Occidentului, el a spus: „Ați eșuat în încercarea de a limita Rusia”.

#Rusia #testare #rachetă_nucleară

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button