Război în Ucraina

Rusia trebuie trasă la răspundere pentru violența împotriva femeilor din Ucraina

Comisarul Parlamentului Ucrainean pentru Drepturile Omului, Liudmyla Denisova, s-a adresat Comisiei Internaționale Independente de Anchetă privind Ucraina și comisiei de experți, inițiate de statele OSCE în respectarea Mecanismului de la Moscova, solicitând înregistrarea crimelor de război comise de armata rusă în Ucraina. „Violența sexuală în conflictele armate este calificată drept crimă de război și încălcarea principiilor umanitare fundamentale, respectiv articolul 27 din Convenția de la Geneva”, a spus Denisova, conform sursei.

Liudmyla Denіsova a raportat despre dovezile cazurilor brutale de violuri comise de soldații ruși împotriva femeilor, bărbaților, copiilor și persoanelor în vârstă ucrainene.

Ea a subliniat că printre victimele de război ale strigătelor de război purtate de ruși, care au fost deja depistate, se numără femei violate, ale căror cadavre au fost arse, au ucis reprezentanți ai guvernului municipal, copii, bătrâni și bărbați. Mulți dintre ei aveau mâinile legate la spate și prezentau semne de tortură. Mulți fuseseră împușcați în ceafă.

Ea a mai relatat că într-un singur oraș, Bucea, lângă Kiev, au fost confirmate 25 de cazuri de infracțiuni sexuale comise de trupele ruse împotriva fetelor și femeilor cu vârste cuprinse între 14 și 24 de ani.

Cele mai violente cazuri de viol implicate:

  • Un băiat de 11 ani a fost violat în prezența mamei sale, în timp ce aceasta era legată de un scaun, în Bucea.
  • O fată de 14 ani a fost violată în grup de 5 militari ruși în Bucea.
  • O fată de 20 de ani a fost violată în grup de 3 soldați ruși în orașul Irpin (Lângă Kiev).

Există, de asemenea, cazuri confirmate de infracțiuni sexuale comise împotriva unei fete însărcinate de 16 ani și a unei femei de 78 de ani în regiunile Herson și Kiev. „Invadatorii ruși au abuzat sexual nu numai de femei, ci și de bărbați”, a subliniat Denisova.

În declarația sa, Liudmyla Denisova a comentat și mărturiile a 15 femei, care se numărau printre acei prizonieri ucraineni eliberați recent din captivitatea rusă. Potrivit comisarului, ei au fost mutați cu forța în Belarus și apoi într-un centru de detenție preventivă din Briansk, Rusia, unde au fost expuși torturii și intimidării. „Femeile prizoniere au fost forțate să se dezbrace complet în prezența bărbaților și să se ghemuiască. Li s-a bărbierit capul și au fost interogate în permanență pentru a-i supune presiunii psihologice”, a precizat Denisova.

Comisarul a subliniat că aceste cazuri confirmate au dovedit încă o dată că soldații ruși au încălcat în mod deliberat Convenția de la Geneva privind prizonierii de război.

Cofondatorul Asociației Femeilor Avocate din Ucraina și scriitoarea Larysa Denisenko a subliniat că violul și abuzul sexual sunt crime de război împotriva umanității care nu au limite de timp. Din acest motiv, este crucială implicarea procurorilor militari în anchetarea acestor crime, comise de armata rusă pe teritoriile deja eliberate de Ucraina.

În timpul anchetării cazurilor de viol din timpul războiului, instanțele internaționale nu solicită nicio evaluare medicală pentru a confirma mărturia victimelor. Este important să nu lăsați victimele singure cu durerea lor, astfel încât să se simtă în siguranță și să aibă locuri unde să meargă și să povestească despre viol.

„Dacă nu sunteți încă în măsură să vorbiți public despre acest lucru, de îndată ce sunteți, datoria țării și a apărătorilor drepturilor omului este să vă asculte, să vă înregistreze și să trimită aceste informații instanțelor penale internaționale”, a explicat Denisenko.

Aceste atrocități au fost condamnate de Occident la Adunarea Consiliului de Securitate al ONU. Rusia își neagă responsabilitatea, în ciuda publicării a numeroase fotografii ale civililor uciși în orașele din care Rusia s-a retras.

Human Rights Watch a publicat dovezi ale crimelor comise de Armata Rusă împotriva civililor din regiunile Cernihiv, Harkov și Kiev, care au fost sub control rusesc temporar. Infracțiunile includ violuri, execuții și alte cazuri de violență împotriva civililor necombatanți, comise în perioada 27 februarie – 14  martie .

Un caz raportat de ONG la 6 martie 2022, în satul Vorzel (50 km de Kiev) a implicat soldați ruși care au aruncat o grenadă de fum în subsolul unei clădiri de locuințe și au împușcat o femeie și o fată de 14 ani, în timp ce fugeau din adăpostul lor.

Acest lucru a fost raportat la Human Rights Watch de către un bărbat care se afla în acel subsol cu ​​ei. Potrivit acestuia, femeia a murit din cauza rănilor două zile mai târziu, în timp ce fata a fost ucisă imediat.

„Deși ONU nu a putut verifica în mod independent rapoartele de viol și violență sexuală în interiorul Ucrainei, acest lucru nu înseamnă neapărat că nu s-a întâmplat. Știm foarte bine că conflictele din întreaga lume au fost însoțite de violență sexuală. Și trebuie să fim foarte, foarte clari că fiecare caz de viol are o însemnătate majoră, chiar dacă ar putea fi dificil să le cuantificăm”, a spus Giulia Vallese, directorul Fondului Națiunilor Unite pentru Populație pentru Europa de Est și Asia Centrală.

„Ne-am confruntat cu un lucru teribil – violența împotriva civililor în zonele apropiate câmpului de luptă. O mulțime de femei sunt ținute ostatice de ruși, inclusiv fete de 14 ani care sunt violate de zeci de trupe ruse. Dar nu putem înregistra aceste infracțiuni, pentru că unele victime deja au decedat”.

Comunitatea internațională a răspuns și la atrocitățile ruse comise în Ucraina. Unul dintre mitinguri a avut loc în Piața Stephansplatz din Viena pe 11 aprilie. Aproximativ 60 de femei de diferite naționalități au participat purtând fuste albe cu „pete de sânge”. Aceștia zăceau pe pământ pentru a simboliza victimele abuzurilor sexuale comise de ruși în Ucraina.

Un alt miting a avut loc la Tallinn, Estonia, pe 13 aprilie, și s-a adresat tuturor adepților regimului lui Putin din întreaga lume. Peste 20 de femei s-au adunat la Ambasada Rusiei pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la violența împotriva femeilor și copiilor ucraineni, comisă de către armata rusă. Organizatorii mitingului au dorit să sensibilizeze faptul că soldații ruși violează și ucid femei și copii nevinovați în Ucraina și să-i condamne pe cei care susțin acest război ca complici care împărtășesc vina pentru aceste crime și atrocități de război.

Violența sexuală în masă, comisă de invadatorii ruși în Ucraina nu este, din păcate, unică în istorie. Soldații ruși au violat și femeile germane cel mai brutal în 1944-1945, când Armata Roșie înainta în Germania nazistă. Majoritatea cazurilor s-au petrecut pe teritoriile ocupate de sovietici. Numărul estimat de astfel de infracțiuni a variat de la zeci de mii la milioane de cazuri. Având în vedere numărul de avorturi în lunile următoare și investigațiile medicale contemporane, o presupunere este că 100 000 de femei au fost violate în Berlin și aproximativ 10 000 de femei au murit din cauza avortului nereușit. Istoricul britanic Beevor Antony descrie tragedia drept „cel mai mare fenomen de violuri în masă din istorie” și concluzionează că cel puțin 1,4 milioane de femei au fost abuzate sexual numai în Prusia de Est, Pomerania și Silezia. Potrivit Nataliei Gesse,

În Ungaria, comandamentul armatei sovietice a încercat să suprime crimele sexuale după februarie 1945. Până în acel moment au existat mii de maghiare violate de soldații Armatei Roșii. Orașe și sate separate cu rezistență civilă le-au fost „date” timp de trei zile pentru a le viola și a jefui. Se estimează că peste 50 000 de femei au fost violate numai în Budapesta.

Abuzul sexual a continuat până în iarna anilor 1947-1948, când ocupația sovietică s-a limitat în cele din urmă la paza punctelor de control și a taberelor, care i-au despărțit de populația civilă din Germania ocupată sovietică.

Un astfel de comportament violent și inuman poate fi atribuit în parte șocului cultural experimentat de soldații sovietici atunci când se confruntă cu standarde de viață în afara URSS mai ridicate decât erau familiarizați. Dar acest lucru nu îi scuză în niciun fel pe violatorii și ucigașii pentru crimele lor și trebuie să fie trași la răspundere pentru atrocitățile lor.

#Rusia #voilenta #Ucraina

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button