Război în Ucraina

Rusia trece de la narativul de “denazificare”  Ucrainei, la cel al agresiunii “necesare”

Propaganda rusească, deși este de amploare și una foarte intensivă, deja de câteva ori de la începutul invaziei și-a schimbat narativul. Asemenea schimbări au loc deoarece Kremlinul înțelege că o bună parte din pozițiile Moscovei sunt controversate chiar de…Moscova. De aceea, pentru a nu-și pierde definitiv fața și a nu deveni un stat anecdotă, Kremlinul face corectări periodice în strategia de propagandă.

De data aceasta, reprezentanții de rang înalt susțin că denazificarea nu a fost, de fapt, motivul acestei agresiuni. Peskov susține că “NATO nu a lăsat șanse Rusiei”, de aceea Rusia, în calitate de jertfă, a mers luat această decizie dificilă – de a invada Ucraina. Totodată, cuvintele “invaziune” și “război” rămân a fi cuvinte tabu pentru propaganda rusească. Înalții reprezentați numesc acest război, în continuare, “operațiune militară specială”. Cine știe, poate ei încă speră să cucerească Ucraina în 72 ore? Nu este exclus, de la retorica Kremlinului te poți aștepta la orice.

Zaharova: NATO opune rezistență operațiunii militare

Absurdă este și declarația lui Zaharova – aceasta se miră și se arată nemulțumită de faptul că NATO și unele țări europene acordă sprijin Ucrainei. Se pare că rușii au anticipat o plimbare ușoară prin Ucraina, plimbare care, timp de 72 ore, se va finaliza cu capitularea Kievului. Lucrurile au mers radical diferit, iar acum, a doua armată a lumii nu face decât să se jeluie pe faptul că Ucraina primește suport de la alte țări.

Plus la aceasta, la ce reacție din partea NATO se aștepta Zaharova, dar și alți funcționari ruși de rang înalt? Că NATO, precum și întreaga societate mondială va sta într-o parte? Această operațiune militară reprezintă un război chiar din prima zi, iar obiectivul Kremlinului este nu doar Donbasul.

Peskov: Obiectivul numărul unu a operațiunii militare – apărare Donbasului

Încă o afirmație absurdă. Dacă acesta ar fie obiectivul real al agresiunii rusești – de ce militari ruși au ajuns tocmai până la Kiev? Afirmația lui Peskov nu este decât o încercare de a justifica lipsa progresului armatei rusești în Ucraina – ceva de genul: “noi nu avem obiectivul de a ocupa întreaga Ucraina, să-l fi avut, o făceam demult”.

Scopul real al agresiunii rusești este de a ocupa Ucraina și de a distruge poporul ucrainean. Fiecare zi de război costă în echivalentul de vieți distruse și decese. Rusia ar dori să cucerească întregul teritoriu al Ucrainei, doar că, datorită eroismului luptătorilor ucrainei, armata rușilor nu a reușit, deocamdată, să obțină control stabil și definitiv nici măcar asupra Donbasului.

Un lucru rămâne cert – Ucraina nu va ceda. De aceea, afirmațiile goale a înalților funcționari din Kremlin nu fac decât să justifice eșecul rușilor și să explice, într-un mod propagandist, cetățenilor Federației Ruse, de ce operațiunea militară, care trebuia să dureze 72 ore, durează peste 100 de zile, fără niciun progres semnificativ.

#Ucraina #Rusia #Propagandă

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button