Politică

Ruşii de la Lukoil vor să vândă activele din Moldova şi România

De câteva luni, ruşii de la gigantul petrolier Lukoil caută să vândă businessul din România şi Republica Moldova compus din reţele de benzinării, depozite petroliere şi rafinăria Petrotel de la Ploieşti, conform unor surse de pe piaţă.

Motivul principal al retragerii sunt sancţiunile impuse de statele UE la comerţul cu petrol rusesc, care afectează şi afacerile Lukoil din România şi Republica Moldova, transmite sursa.

Cine sunt potenţialii cumpărători: de la Shell la KMG

Potrivit surselor de pe piaţă, primul cumpărător pe listă este gigantul energetic anglo-olandez Royal Dutch Shell, cunoscut în mod obișnuit sub numele de Shell, care este şi cel mai mare jucător din sectorul petrolier european.

Amintim că, în luna mai 2022, ca urmare a războiului din Ucraina, Shell a vândut activele din Rusia – 114 benzinării din centrul şi nord-vestul Rusiei şi fabrica de lubrifianţi din Torzhok, iar cumpărător a fost Lukoil, al doilea cel mai mare producător rusesc de petrol.

Astfel, aceasta ar fi o tranzacţie logică între Lukoil şi Shell. În plus, nu are afaceri petroliere în Moldova şi România.

Al doilea potenţial cumpărător este grupul kazah KazMunayGas (KMG), care deţine reţele de benzinării sub brandul Rompetrol în România şi Republica Moldova, dar şi cea mai modernă rafinărie din ţara vecină – Petromidia.

Potrivit surselor de pe piaţă, negocierile au avut loc la Moscova, dar despre rezultate nu se ştie nimic.

O eventuală tranzacţie între Lukoil şi KMG ar face ca grupul kazah să deţină o poziţie dominantă pe piaţa petrolieră din Republica Moldova. Respectiv, fără acordul autorităţilor de protecţie a concurenţei tranzacţia ar putea fi blocată.

Potrivit unor surse, ar mai fi fost şi alţi competitori, dar numele lor nu l-am putut afla.

Ce cotă deţine Lukoil pe piaţa din Moldova

Lukoil Moldova (la fel ca şi Lukoil România) este controlată de gigantul rus Lukoil prin subsidiara din Elveția – Litasko SA.

Compania deține o rețea de 106 benzinării (cea mai mare din Moldova), trei baze petroliere și un terminal de gaz lichefiat. Potrivit raportului confidențial de investigație pe piața produselor petroliere al Consiliului Concurenței, făcut public de două televiziuni din Republica Moldova, Lukoil Moldova a avut în 2019 o cotă de 20,29%, iar în 2020  de 19,84% pe piața comerțului cu amănuntul de carburanți. Totodată, Lukoil a asigurat în 2020 circa 40,8% din importurile de motorină și circa 33,5% din cele de benzină.

În 2021, Lukoil-Moldova a înregistrat venituri de 5,97 miliarde de lei, cu 37% mai mult decât în 2020, şi un profit de 60,2 milioane de lei.

Lukoil şi războiul din Ucraina

Amintim că, la începutul lunii martie 2022, la scurt timp după invazia Rusiei în Ucraina, Lukoil a îndemnat la o „oprire rapidă” a războiului, devenind prima mare companie care s-a opus invaziei ruse.

La acel moment, Lukoil a dat asigurări că va depune toate eforturile pentru „a continua să funcționeze de o manieră stabilă în toate statele și regiunile lumii”.

La mai puțin de două luni de la acel moment, la finele lunii aprilie 2022, Vagit Alekperov a demisionat și din boardul de directori al Lukoil, și din funcția de președinte al companiei. Anunțul a fost făcut de companie, fără a fi dezvăluit și un motiv. În vârstă de 71 de ani, Alekperov conducea Lukoil din 1993.

La începutul lunii septembrie 2022, Ravil Maganov, președintele CA al Lukoil, a murit după ce ar fi căzut de la fereastra unui spital din Moscova.

#Lukoil #Moldova #România #activele

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button