Război în Ucraina

Rușii fac un film de propagandă în Lugansk, cu un fals Zelenski și svastici

În regiunea ocupată Lugansk din estul Ucrainei, rușii fac un film despre război, în care folosesc toate simbolurile pe care propaganda de la Moscova le atribuie ucrainenilor: că sunt naziști, că sunt conduși de americani, că ascund biolaboratoare în care se produc virusuri mortale.

„În autoproclamata «Republică Populară Lugansk» au început filmările la o peliculă despre război, cu titlul «Oameni politicoși». În film puteți vedea un fals Zelenski, soldați purtând svastică și chiar laboratoare biologice”, a scris publicația Nexta pe Twitter, postând câteva fotografii de la filmări, transmite sursa.

Expresia „oameni politicoși” face trimitere la trupele de ocupație ruse care au preluat controlul asupra instituțiilor de stat ucrainene din Crimeea în 2014, când au ocupat și anexat peninsula. Soldații trimiși de Rusia în Crimeea au fost denumiți inițial „oamenii în verde”, pentru că erau îmbrăcați în uniforme militare, dar fără niciun fel de însemn. Puternic înarmați, ei au ocupat instituțiile, dându-i afară pe oficialii ucraineni. 

Un blogger din Crimeea a relatat la vremea respectivă că directorul unui aeroport a povestit cum au venit militarii înarmați, dar fără însemne, și „i-au rugat politicos” pe oamenii lui să părăsească aeroportul. Termenul s-a răspândit apoi și a intrat în folclorul rusesc sub forma „oamenii politicoși”, desemnându-i pe soldații trupelor de ocupație.

Cât despre filmul care se turnează în această perioadă în Lugansk, secvențele prezentate de Nexta conțin toată simbolistica folosită de propaganda de la Moscova împotriva ucrainenilor ca argument pentru invadarea țării: că Ucraina este condusă de fapt din umbră de americani, care desfășoară experimente secrete în laboratoare biologice ascunse, sau că ucrainenii sunt în realitate naziști.

În imaginile prezentate de Nexta, actorii care îi întruchipează pe soldații ucraineni sunt caricaturizați și au desenate pe piept și pe brațe svastici, însemnele Gestapoului nazist, dar și stema Ucrainei – tridentul. Actorii care joacă rolurile militarilor americani poartă pe uniformă atât însemnele SUA, cât și ale Ucrainei, amestecate, iar pe biroul „președintelui” Zelenski tronează steagurile Uniunii Europene, al SUA și al Marii Britanii.

#Zelenski #film_de_propagandă #Rusia #Lugansk

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button