Război în Ucraina

Rușii fug de pe insula șerpilor – Ucrainenii arată cum au alungat trupele rusești acasă

La scurt timp după anunțul privind evacuarea trupelor rusești de pe Insula Șerpilor, forțele armate ucrainene au distribuit o nouă înregistrare video în care arată cum au bombardat pozițiile acestora de pe insula din largul coastei Mării Negre.

Într-o postare făcută pe pagina sa de Twitter, ministerul ucrainean al Apărării explică și cele 3 ingrediente ale operațiunii de alungare a rușilor de pe Insula Șerpilor: abilitățile militarilor ucraineni, armele ucrainene moderne, echipamentele de la partenerii internaționali, transmite sursa.

„…Și Insula Șerpilor este liberă de ocupație”, concluzionează postarea care include o nouă înregistrare video cu loviturile ucrainenilor împotriva apărătorilor ruși de pe insulă.

În mod neașteptat, înregistrarea video arată că ucrainenii au folosit inclusiv obuziere 2S22 „Bohdana” de fabricație autohtonă pentru a lovi Insula Șerpilor. Aceste obuziere autopropulsate au un calibru de 155 de milimetri, la fel ca armele AHS Krab furnizate Kievului de Polonia sau obuzierele Panzerhaubitze 2000 promise de Germania.

Armata ucraineană salută eliberarea Insulei Șerpilor

Comandantul forțelor armate ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a salutat joi „eliberarea unui teritoriu strategic” după ce armata rusă a anunțat mai devreme în cursul zilei că și-a retras garnizoana de pe Insula Șerpilor.

„În timpul nopții, ca urmare a unei operațiuni militare de succes cu unitățile noastre de rachete și artilerie de pe Insula Șerpilor, inamicul a evacuat în grabă garnizoana cu două bărci cu motor și probabil a părăsit insula”, susține Comandamentul operațional Sud al forțelor armate ucrainene.

Rușii în schimb susțin că s-au retras în semn de „bunăvoință” de pe insula pe care au ocupat-o încă din prima zi a războiului și pe care au fortificat-o puternic în ultima lună, după loviturile repetate ale ucrainenilor de la începutul lui mai.

O fotografie distribuită de Comandamentul operațional Sud al forțelor ucrainene arată incendii puternice pe Insula Șerpilor în momentul retragerii trupelor rusești, nefiind însă clar dacă acestea au fost provocate de bombardamente sau de faptul că rușii și-ar fi distrus propriile echipamente pentru a nu cădea în mâinile inamicilor.

După suspendarea temporară a atacurilor asupra Insulei Șerpilor la jumătatea lunii mai, generalul Kirilo Budanov, șeful serviciului de informații al armatei ucrainene, afirma că Ucraina nu va renunța niciodată la insula din Marea Neagră.

Ucrainenii au confirmat pe 22 iunie că au reînceput loviturile asupra pozițiilor rusești de pe insula aflată la doar 45 de kilometri de coasta României.

#război #InsulaȘerpilor #pierderi

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button