Război în Ucraina

Rușii iar se fac de rușine: îşi repară tancurile cu piese din frigidere şi maşini de spălat

Măsurile restrictive impuse de Statele Unite Rusiei obligă trupele armate ale Moscovei să apeleze la elemente electronice din frigidere şi maşini de spălat vase pentru a-şi repara tancurile, dar şi celelalte echipamente militare, informează The Washington Post.

„Am primit rapoarte din partea ucrainenilor care afirmă că găsesc pe teren echipamente militare ruseşti care sunt pline de semiconductori ce au fost scoşi din maşini de spălat vase şi frigidere”, a declarat, joi, secretarul american al Comerţului, Gina Raimondo, în timpul unei audieri în Congres, transmite sursa

Raimondo a afirmat că exporturile tehnologice americane către Rusia au înregistrat o scădere cu circa 70% de la impunerea sancţiunilor la sfârşitul lunii februarie. De asemenea, exporturile de elemente specializate precum cele legate de telecomunicaţii, lasere, aviatică sau semiconductori au scăzut cu 85%. 

Secretarul american al Comerţului a mai declarat că există informaţii că doi furnizori ruseşti de tancuri au fost nevoiţi să-şi oprească producţia din pricina lipsei de componente, în special semiconductori, cunoscuţi sub denumirea de cipuri. 

Dependentă faţă de importurile de tehnologie din Occident 

Rusia fabrică foarte puţine cipuri, contând, înainte de dezlănţuirea războiului din Ucraina, pe importuri din Occident şi Asia.  

Cele mai mari companii care produc semiconductori au sistat exporturile către Rusia la sfârşitul lunii februarie. 

Afirmaţiile secretarului de stat american vin după ce presa din Ucraina a scris în cursul weekendului, menţionând oficiali locali, că forţele ruse din regiunea Harkov au început să meargă din casă în casă în localităţile aflate sub control pentru a efectua un „recensământ” al aparatelor electrocasnice. 

„Ocupanţii au făcut un recensământ al electrocasnicelor în unele apartamente: au înregistrat câteva frigidere, televizoare, maşini de spălat, cuptoare cu microunde etc. Care este scopul unui astfel de „recensământ” rămâne de văzut”, scria Ukrinform, duminică.

#Rusia #militari #război #incapacitate

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button