Război în Ucraina

Ocupanții ruși îi obligă pe locuitorii zonelor ocupate să folosească rubla

Trupele ruse au început să ceară ca proprietarii magazinelor din unele localități pe care militarii Moscovei le-au ocupat în sudul Ucrainei să renunțe la produsele ucrainene și la folosirea monedei naționale hrivna, folosind în schimb rubla, a informat vineri administrația militară regională din Zaporojie, citată de agenția locală Ukrinform, transmite EFE.

Această stare de fapt se înregistrează în două sate de lângă orașul Melitopol, în regiunea Zaporojie (sud), unde „ocupanții ruși cer ca oamenii de afaceri locali să-și deschidă magazinele, cafenelele și alte centre de alimentație și petrecere a timpului liber”, a explicat administrația militară, transmite sursa.

Regiunea Zaporojie, unde se găsește cea mai mare centrală nucleară din Europa, se află la nord de Peninsula Crimeea, teritoriu ucrainean anexat ilegal de ruși în 2014, cu încălcarea tratatelor internaționale, notează EFE.

Militarii ruși care ocupă în prezent Zaporojie spun că „una dintre condițiile pentru funcționarea în siguranță (a magazinelor) este renunțarea la produsele ucrainene. Totodată, proprietarii (magazinelor) sunt „încurajați” să vândă produse fabricate în Crimeea ocupată și să înceapă să introducă o „zonă pentru ruble””, a mai anunțat administrația militară regională într-un comunicat de presă.

Potrivit locuitorilor din Vasilivka, unul dintre satele din regiune, numărul militarilor ruși a crescut semnificativ în localitate.

Militarii ruși „staționează în zone rezidențiale, ascunzându-se în spatele civililor, folosindu-i pe aceștia pe post de scuturi umane. Se știe totodată că invadatorii distribuie ajutoare umanitare și medicamente doar celor care sprijină fățiș ocupația și promovează acțiunile lor criminale”, a acuzat administrația militară regională.

În același timp, un număr semnificativ de locuitori din această regiune refuză să coopereze cu invadatorii ruși, potrivit sursei citate.

#Zaporojie #ocupanți_ruși #grivnă

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button