Analize și opinii

Rușii visează să dețină control asupra Ortodoxiei – Patriarhul Ecumenic Bartolomeu

Motivul conflictului actual dintre bisericile ortodoxe a fost determinat de încercările Rusiei de a conduce Ortodoxia, deși în prezent nu se vorbește despre o scindare reală.

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a vorbit despre acest lucru într-un interviu exclusiv pentru Suspilne. Potrivit acestuia, acest conflict a fost început de către Rusia în 2016, când Biserica din Moscova, influențând alte trei biserici nu s-au prezentat la Sfânta și Marea Catedrală din Creta.

„Am pregătit împreună acest Sinod. Până în ianuarie 2016 la Geneva, când am avut ultima întâlnire, toate bisericile, împreună cui Rusia, pregăteau acest Sinod. În ultimul moment, rușii și încă trei biserici nu s-au prezentat totuși”, a explicat Bartolomeu…

Potrivit acestuia, Rusia a considerat acordarea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Ucrainene ca drept răzbunare pentru faptul că Biserica din Moscova a refuzat în ultimul moment să se prezinte la Catedrală.

„Visul fraților noștri ruși este să devină conducătorii Ortodoxiei. Dar acest lucru nu se va întâmpla niciodată, deoarece canoanele Bisericii Ortodoxe și acțiunile bisericii au dat întâietate Constantinopolului de secole. Constantinopolul va fi întotdeauna prima biserică din sistemul de biserici ortodoxe, iar biserica rusă soră va fi a cincea”, a menționat patriarhul.

Bartolomeu a remarcat că nimeni altcineva nu a întrerupt comuniunea și nu a creat o scindare în sânul Ortodoxiei. Patriarhul a mai subliniat că până acum nu se vorbește despre o scindare profundă.

„Frații noștri ruși spun că a fost o despărțire. Nu există nicio despărțire. Dacă a avut loc o despărțire, au făcut-o rupând comuniunea cu cele patru biserici”, a explicat el.

Totodată, Bartolomeu a adăugat că îi sprijină pe ucraineni în dorința lor de a avea o biserică autocefală.

„Chestiunea autocefaliei Ucrainei nu s-a pus în urmă cu doi sau trei ani, dar în trecut ucrainenii au făcut eforturi mari pentru a-și dobândi propria biserică, pentru a dobândi autodeterminarea. Cu multe decenii în urmă. Și apoi a venit momentul istoric, Biserica Mamă Constantinopolul a transformat vechiul vis în realitate”, a subliniat el.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button