Economie

S-a redus de 2.5 ori lungimea rețelelor de distribuție a gazelor

Datele Agenției Naționale pentru Reglementare Energetică (ANRE) arată că față de anul 2020 lungimea rețelele de distribuție a gazelor s-a extins mai lent de 2,5 ori față de anul 2021. În 2020 cele 12 întreprinderi de distribuție a gazelor au dat în exploatare peste 430 de kilometri de gazoducte, conform sursei

Moldovagaz și cele 13 societăți afiliate au realizat în 2021 un program investițional de 350,9 milioane de lei, ceea ce constituie circa 95% din cifrele planificate.

Potrivit serviciului relații publice al întreprinderii, mijloacele bănești au fost direcționate la construcția gazoductelor noi și la reconstrucția, modernizarea și extinderea rețelelor deja existente, reutilarea tehnică, achiziționarea activelor necirculante și alte scopuri.

Datele ANRE relevă, însă, că pe parcursul anului 2021 a fost revizuit planul de investiții ale unor întreprinderi din cadrul Moldovagaz.

De exemplu, în cazul operatorului de transport Moldovatransgaz, volumul investițiilor planificate a fost redus cu circa 11%, de la 140,1 milioane lei la 124,6 milioane lei, iar la Chișinău-gaz a fost majorat de la 41,6 milioane lei la 43,04 milioane lei.

Potrivit Moldovagaz, anul trecut, rețelele de distribuție a gazelor din țară s-au extins cu peste 173 de kilometri în 74 de localități, inclusiv prin construcția a patru gazoducte rurale de presiune înaltă.

Proiectul respectiv va permite racordarea a cel puțin 3.000 de consumatori noi, printre care – consumatori casnici și agenți economici. La fel, au fost construite zeci de puncte de reglare-măsurarea a gazelor, precum și activ au fost implementate sisteme de telemetrie, susține Moldovagaz.

Potrivit Moldovagaz, în cazul activelor nemateriale, investițiile au fost direcționate la achiziția softului licențiat specializat, implementarea sistemului informațional „Contact Centrul 1304” și altele.

Administrația întreprinderii susține că grupul companiilor Moldovagaz a reușit să economisească 6,19 milioane de lei, în comparație cu cifrele inițial incluse în bugetul programului investițional.

Potrivit datelor ANRE pentru anul 2021, Agenția a aprobat titularilor de licenţe planurile anuale de investiții de 707,9 milioane lei, din care 539,7 milioane lei sau 76,2% în activitatea de transport al gazelor naturale (Vestmoldtransgaz și Moldovatransgaz), 165,3 milioane lei sau 23,4% – în activitatea de distribuție a gazelor (23 de companii) și 2,8 milioane lei ce constituie 0,4% – în activitatea de furnizare a gazelor naturale (Moldovagaz).

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button