În 2024, se estimează că salariile vor crește cu aproape 11% în Republica Moldova, conform experților economici. Deși veniturile sunt în creștere, presiunea post-inflaționistă continuă să afecteze economia. Oamenii se plâng că salariile sunt insuficiente pentru a acoperi cheltuielile curente.
Unii cetățeni subliniază că salariile din Moldova sunt mici și că prețurile la alimente sunt prea mari. În special, familiile cu un singur venit sunt cele mai afectate, transmite sursa.
„Mulți prieteni care au rămas în țară au salarii decente, dar pentru mine nu e suficient. Îmi ajunge doar pentru produsele alimentare și facturile de iarnă. Cei care au pe cineva în străinătate primesc ajutoare, dar noi, eu și soțul, lucrăm în țară. Salariile sunt foarte mici și nu au crescut deloc în ultimii ani. Prețurile sunt atât de mari, încât o pâine costă nouă lei și nu ne ajung banii nici pentru mâncare”, spun cetățenii.
Expertul în politici economice, Veaceslav Ioniță, estimează că salariile ar putea crește cu aproape 11% în 2024. El menționează că, în prezent, salariul mediu lunar a ajuns la 14.069 de lei, dar impactul inflației a dus la o creștere reală negativă. „După doi ani de creștere a prețurilor, salariile au crescut, dar nu suficient pentru a compensa inflația. Agenții economici sunt forțați să majoreze salariile din cauza nemulțumirii generale, ceea ce creează o presiune post-inflaționistă”, explică Ioniță.
Conform IDIS „Viitorul”, costul forței de muncă în Moldova reprezintă 60% din Produsul Intern Brut, atât în sectorul oficial, cât și în cel neoficial, fiind aproape dublu față de România. În 2023, salariul mediu lunar brut a fost de 13.400 de lei.