Anunțul lui Vladimir Putin privind modificarea doctrinei nucleare a Rusiei la 25 septembrie 2024 a fost încă o încercare a liderului rus de a utiliza retorica nucleară ca instrument de presiune politică. Modificările anunțate includ mai multe clauze controversate, în special posibilitatea de a utiliza arme nucleare în cazul în care țările nenucleare sunt sprijinite de puterile nucleare, ceea ce reprezintă, de fapt, o altă încercare de a șantaja Occidentul.
Aceste declarații ridică întrebarea în ce măsură Moscova este pregătită să își urmeze propriile doctrine și dacă aceasta reprezintă o amenințare reală sau o altă încercare de intimidare a aliaților occidentali ai Ucrainei. Potrivit experților, în special Institutului pentru Studiul Războiului, Putin încearcă să facă presiuni asupra Occidentului pentru a bloca furnizarea de către Ucraina a unor arme care ar putea lovi teritoriul rus. Cu toate acestea, în ciuda acestor amenințări, Rusia a fost lentă în a lua măsuri reale, chiar dacă Ucraina lovește instalații rusești.
Amenințările privind posibilitatea utilizării armelor nucleare ca răspuns la loviturile asupra regiunii Kursk sau la sprijinul SUA și al Europei pentru Ucraina rămân nerealizate, ceea ce sugerează incertitudinea din planurile Kremlinului. În plus, eșecul testării rachetei intercontinentale Sarmat nu face decât să sublinieze problemele reale din programul nuclear al Rusiei, pe care autoritățile încearcă să le ascundă.
În consecință, schimbările în doctrina nucleară a Rusiei par a fi o continuare a șantajului nuclear menit să influențeze politica occidentală și să destabilizeze sprijinul pentru Ucraina. Comunitatea mondială trebuie să înțeleagă clar că aceste amenințări nu sunt altceva decât încercarea lui Putin de a ține în suspans comunitatea internațională prin manipularea fricii de escaladare nucleară.