Război în Israel

Sayyed Hassan Nasrallah spune că atacurile asupra Israelului se vor opri doar când va înceta ‘agresiunea’ în Fâşia Gaza

SUA a aprobat un pachet financiar consistent pentru Israel. Abdul Malik al-Houthi spune că grupul a reușit să împiedice în ultima săptămână trecerea tuturor navelor care aveau legătură cu Israel prin Golful Aden. „Aceasta este o adevărată victorie”, a spus al-Houthi într-un discurs televizat. Grupul yemenit a vizat ceea ce spun că sunt nave legate de Israel ca răspuns la războiul din Gaza. SUA și Marea Britanie lovesc ținte Houthi în Yemen de la jumătatea lunii ianuarie, în încercarea de a determina grupul yemenit să înceteze atacurile asupra căilor de navigație din Marea Roșie, ne spune sursa.

UPDATE Secretarul britanic de externe David Cameron a cerut marți Israelului să se asigure că ajutorul umanitar ajunge în Gaza, avertizând că ar încălca dreptul internațional dacă nu ajunge. „Deoarece ei sunt puterea ocupantă din Gaza… trebuie să se asigure că ajutorul umanitar, că hrana, apă și adăpost sunt disponibile oamenilor din Gaza”, a spus Cameron în timpul întrebărilor din Camera Lorzilor.

UPDATE Panica crește în Rafah, în timp ce palestinienii disperați decid dacă să fugă din ultimul refugiu din Gaza, în timp ce Israelul elaborează planuri pentru o ofensivă terestră despre care șeful de asistență al Națiunilor Unite a avertizat că ar putea duce la „un măcel”. Un număr tot mai mare de țări și organizații internaționale se străduiesc acum să convingă Israelul să-și oprească ofensiva planificată, Taoiseach (sau prim-ministrul) irlandez Leo Varadkar acuzând țara că a devenit „orbită de furie”.

UPDATE Armata israeliană nu și-a prezentat încă guvernului planul de evacuare a lui Rafah , a declarat marți pentru CNN un purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare Israelului (IDF). Purtătorul de cuvânt a spus că forțele sale urmăresc să creeze un plan care să evacueze civilii „în afara pericolului” și să îi diferențieze pe civili de militanții Hamas, dar a recunoscut că acesta vine „nu fără provocare”.

UPDATE Un transport de făină finanțat de SUA destinat Gaza a fost blocat de săptămâni în portul Ashdod din Israel, potrivit unui oficial israelian. Acesta a fost blocat de vama israeliană la ordinele operaționale ale ministrului de finanțe al țării, Bezalel Smotrich, în ciuda faptului că cabinetul de război al Israelului a aprobat transporturile prin portul Ashdod, în urma unei solicitări din partea oficialilor americani.

UPDATE Egiptul își sporește prezența de securitate  la granița cu Fâșia Gaza, temându-se de o răspândire a războiului Israelului asupra Hamas asupra teritoriului său în cazul în care armata israeliană își începe asaltul la sol asupra orașului cel mai sudic al enclavei, Rafah, unde se află mai mult de jumătate din populația Gazei.

#Razboi_Israel#Gaza#Egipt

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button