Politică

Scandal în Parlament din cauza subiectului privind combaterea dezinformării

Scandal şi replici tăioase în Parlament la aprobarea Conceptului de comunicare strategică și contracarare a dezinformării.

În timp ce deputaţii PAS spun că instrumentul legislativ va fi folosit pentru a combate ştirile false şi propaganda, cei din opoziţie spun că este un element de cenzură, transmite sursa.

ADRIAN CHEPTONAR deputat PAS: „Dezvoltarea capacităților instituționale ale statului de a comunica eficient şi de a combate dezinformarea şi dezvoltarea capacităților societății de a naviga în mediul informațional şi de a combate dezinformarea.”

În document sunt definite interesele naționale, amenințările, riscurile, vulnerabilitățile și direcțiile de acțiune. Subiectul însă a stârnit dispute în Parlament.

VLAD BATRÎNCEA deputat BCS: „Acest centru va decide ca ceea ce scrie cetățeanul pe rețele sau un canal al lui este just sau nu, are dreptul la existență sau nu. Şi cine o va decide? Ministru Revenco, demis. Creați încă o instituție de control şi cenzură din banii publici – 20 de milioane.”

LILIAN CARP deputat PAS: „Care a fost rezultatul știrilor cu 30 mii de sirieni? A câștigat trompeta Moscovei care a luat bani din culioace. Şi mai departe 4 ani Republica Moldova a pierdut în ceea ce înseamnă integrare europeană.

VASILE BOLEA deputat neafiliat: „Despre ce propaganda vorbiți atunci când închideți posturi TV care absolut cu nimic nu au încălcat legislația. Şi atunci când voi le închideți vorbiți despre pretinsele încălcări, şi ies ai voştri şi spun că ei prin tăcere au făcut propaganda.”

SERGIU GRĂDINARU  deputat PAS: „Propaganda in Republica Moldova lucrează de 30 de ani în Republica Moldova şi ea este pe toate domeniile. Ni s-a spus că 30 de ani trebuie să depindem doar de un fir de energie electrică şi o singură ţeavă de gaz. Acelaşi lucru s-a dus şi pe domeniul în ceea ce ţine de identitatea națională în care ni s-a poreclit limba de atâția ani din română în moldovenească.”

ADELA RĂILEANU deputat BCS: „Din 2021 şi până astăzi, preocuparea constata a acestei guvernări a fost reprimarea presei şi a libertății de exprimare. Alunecarea noastră într-o societate captivă se legalizează astăzi. Misiunea este îndeplinită.”

MIHAIL DRUŢĂ deputat PAS: „Zaharova e purtătoarea de minciuni a ministerului de externe de la Moscova. Eu ca membru a comisiei de politică externă am deschis o mapă specială cu minciunile ei, nu le repet fiindcă le auzim în fiecare zi. Noi am scos in afara legii o serie de televiziuni nu pentru că erau in limba rusă, şi nu erau toate în rusă, erau şi în limba română, am scos pentru mesajul războinic, pentru minciunile care le promovează.”

Tot astăzi, s-a votat proiectul privind structura Centrului de Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării. Instituția va avea 20 de angajaţi şi va fi condusă de un director și un director adjunct. Două posturi de membri ai centrului ar putea fi ocupate de Petru Macovei și Valeriu Pașa.

#Scandal_în_Parlament

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button