Analize și opiniiPoliticăRăzboi în Ucraina

„Revendicări” teritoriale poloneze?

Rusia are o „relație” particulară cu miticii săi „dușmani externi”. Căutarea unor astfel de amenințări a devenit populară în Federația Rusă în vremea sovietică. De fapt, o astfel de umplutură de informații este fundamentul propagandei ruse.

Kremlinul nu a putut decide cine va deveni „inamicul extern” al Rusiei pentru o perioadă destul de lungă. În anii 90, autoritățile ruse au primit ajutor umanitar din partea Statelor Unite, dar mai târziu au început, în stilul epocii sovietice, să demonizeze toată America. Fiind refuzată aderarea la UE și NATO la începutul anilor 00, țările acestor formațiuni internaționale au devenit și ele un fel de „dușmani” ai Federației Ruse. În general, la începutul anilor 1910, practic întreaga lume civilizată, dezvoltând valori democratice și principiul statului de drept, a devenit ostilă Rusiei.

În 2014, Ucraina a devenit unul dintre cei mai apropiați inamici ai Kremlinului, dar și mai devreme, Federația Rusă a început să „atace” Polonia în spațiul informațional. Nu este un secret pentru nimeni faptul că Rusia a fost implicată în moartea președintelui polonez Lech Kaczynski, care a murit în 2010 într-un accident de avion deasupra Smolensk.

Relațiile polono-ruse, în principiu, nu au fost niciodată un exemplu de diplomație. Polonia și Rusia (în special, Moscovia, Imperiul Rus și URSS) au rezolvat întotdeauna lucrurile prin mijloace militare. În general, altfel era imposibil să fii de acord cu rușii.

Dându-și seama de amenințarea pentru sine, care constă în parteneriatul activ dintre Ucraina și Polonia, Rusia a început să răspândească minciuni fantastice despre presupusele „pretenții teritoriale ale polonezilor față de regiunile ucrainene”. Rusia a fost întotdeauna fixată pe problemele teritoriale imperiale, așa că atribuie același lucru și altora. O astfel de umplutură de informații se aude nu doar în „emisiunile TV” de propagandă rusă, ci și pe marginea Kremlinului și chiar pe arena internațională. De exemplu, Serghei Naryshkin și Serghei Lavrov au mințit în mod deschis despre „planurile Poloniei”, al căror scop se presupune că este „anexarea regiunilor Lviv, Ivano-Frankivsk și Ternopil din Ucraina”. Desigur, nimeni nu oferă dovezi pentru astfel de „afirmații”.

Aș dori să întreb de ce polonezii cheltuiesc atât de mulți bani și resurse umanitare pentru a sprijini Ucraina, care a fost atacată cu adevărat și în mod absolut planificat de Rusia în 2014. Declarațiile propagandei ruse sună atât de neplauzibil încât devin ridicole chiar și pentru comunitatea mondială, care de mulți ani nu a acordat atenție schizofreniei progresive de la Kremlin, care depășește sfera rezonabilului. Moscova încearcă să intre în relațiile dintre Kiev și Varșovia, dar toate încercările de până acum au fost în zadar.

Polonia este un stat de drept care face parte atât din NATO, cât și din UE. Nu a încălcat dreptul internațional, cu atât mai puțin a atacat un stat vecin. Polonezii nu se amestecă în afacerile interne nici ale Ucrainei, nici ale țărilor vecine.

Regimul Putin încearcă să-și atribuie ambițiile imperialiste țărilor care le-au avut în trecut. Totuși, acesta nu este începutul secolului al XX-lea. Sistemul de drept internațional, în special securitatea mondială, este suficient de dezvoltat și pe deplin reglementat. Orice cea mai mică provocare la granițele celor două state nu va trece de comunitatea internațională.

Ideile invadatoare bântuie astăzi regimurile dictatoriale, cu lipsa statului de drept, a fundamentelor juridice democratice și a valorii vieții umane. În mod clar, Polonia nu este inclusă într-un număr de astfel de „state”, dar Rusia este inclusă.

Astăzi, polonezii demonstrează prin exemplul lor punerea în aplicare a principiului bunei vecinătăți și sprijină activ Ucraina în agresiunea militară rusă criminală împotriva acesteia. Principalul interes al Poloniei în ultimele decenii a fost menținerea securității naționale. Acest lucru nu poate fi realizat atunci când luptele au loc la sud de granițele sale. Polonezii nu pot fi în siguranță într-o situație în care rachetele rusești bombardează fără milă orașele pașnice ale Ucrainei, așa cum demonstrează incidentul cu moartea tragică a doi cetățeni polonezi care se aflau în zona graniței ucrainene-polone.

Polonia dorește să ofere orice asistență politică, militară, umanitară și financiară Ucrainei de dragul restabilirii păcii în Europa și soluționării în cele din urmă a problemei agresiunii și imperialismului rus.

#dușmani_externi #Rusia #război #Polonia

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button