Economie

Scurgere de informații de la BNM: Instituția a inițiat o anchetă pentru a stabili circumstanțele  

Banca Națională a Moldovei (BNM) s-a autosesizat în urma informațiilor apărute în spațiul public cu privire la o eventuală decizie de politică monetară și a inițiat o anchetă pentru a stabili circumstanțele în care unul dintre scenariile simulate a ajuns subiect de speculație.

„În acest context, BNM se asigură că deciziile sale sunt luate în mod independent. Astfel, ședința preconizată pentru astăzi, referitoare la decizia de politică monetară, este amânată pentru o altă dată, care va fi comunicată în scurt timp”, potrivit autorităţii bancare.

Amintim că, în ajun, deputatul PAS Radu Marian a scris pe pagina sa că a primit informații precum că BNM „ar urma să ridice rata de bază cu încă 2 puncte procentuale”, transmite sursa.

„Este o decizie greșită, care va submina activitatea investițională a afacerilor. BNM trebuie să atace țintit creditele de consum, care supraîncălzesc economia, dar nu trebuie să îngreuneze activitatea de creditare a agenților economici, prin majorarea costurilor de împrumut”, susţinea parlamentarul.

Radu Marian a îndemnat BNM „să abordeze țintit problema creditelor de consum ale populației și să urgenteze adoptarea deciziilor în acest sens, pe care le-a tărăgănat mult timp”.

Amintim că, pe 13 ianuarie 2022, BNM a decis, în ședință extraordinară, majorarea ratei de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt cu 2,0 puncte procentuale până la 8,50 la sută anual.

Ratele la credite şi la depozitele overnight au crescut, de asemenea, până la 8,5% și, respectiv, 4,5%.

„Majorarea ratei de bază în combinație cu majorarea normei rezervelor obligatorii sunt orientate spre diminuarea ritmurilor de creștere a creditelor de consum, care la moment au un impact puternic proinflaționist și, totodată, pune presiuni asupra deficitului contului curent al balanței de plăți, balanței comerciale și cursului de schimb”, susţinea BNM.

De notat că, în 2021, inflația anuală a urcat la cel mai înalt nivel din ultimii 15 ani, ajungând la circa 15%, iar pentru anul 2022 prognozele sunt la fel de pesimiste.

De vină sunt scumpirile atât la produsele alimentare, materialele de construcție, cât și la resursele energetice, efectul cărora se va face simțit cel mai mult anul viitor.

#BNM #anchetă #Radu_Marian #scurgere_informații

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button