Politică

Se împlinesc 82 de ani de la primul val de deportări staliniste. Maia Sandu: ,,Unicul mod de a le onora memoria este să ne opunem din răsputeri unor asemenea crime împotriva libertății și dreptului la viață”

Astăzi se împlinesc 82 de ani de la primul val de deportări din Basarabia şi din nordul Bucovinei. În noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, zeci de mii de familii de moldoveni au fost ridicate cu forţa de NKVD-ul sovietic, urcate în trenuri şi deportate în Siberia şi Kazahstan. În context, șefa statului a statului a transmis un mesaj de comemorare a victimelor, menționând că „unicul mod de a le onora memoria este să ne opunem din răsputeri unor asemenea crime împotriva libertății și dreptului la viață”, transmite sursa.

„În noaptea dintre 12 și 13 iunie 1941, peste 6 mii de familii de moldoveni au trăit cel mai mare coșmar al vieții lor. În total, în jur de 20 de mii de oameni – preoți, primari, învățători, întreprinzători de la sate și orașe – au fost ridicați sub amenințarea puștii și duși în vagoane pentru vite în Siberia și Kazahstan. Soțiile și copiii au fost separați de soții și tații lor, apă era insuficientă, iar drept hrană li se oferea de multe ori doar pește sărat. Cei mai învățați oameni, intelectualitatea țării noastre, bunicii noștri plini de omenie, curaj și dragoste de neam au devenit peste noapte „dușmani ai poporului”. Regimul stalinist se temea de oamenii gospodari care își apărau valorile neamului și a călcat în picioare drepturile elementare ale omului și demnitatea umană.

E o rană a neamului nostru greu de vindecat. Trecutul în care bunicii sau părinții noștri au fost duși la muncă silnică sau au fost uciși pentru ceea ce erau, și nu pentru că ar fi comis ceva, ne doare și azi. Unicul mod de a le onora memoria este să ne opunem din răsputeri unor asemenea crime împotriva libertății și dreptului la viață”, afirmă președinta Sandu.

În context, șefa statului a amintit despre războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina, dar și despre crimele care loc. Totodată, Maia Sandu a subliniat că Republica Moldova va continua să fie solidară cu Ucraina și va ajuta ucrainenii care fug din calea războiului.

„Până recent, credeam că aceste tragedii țin de trecut. Cu toții credeam că nu vom permite ca istoria să se repete și familii întregi să fie ucise sau deportate din propriile case. Dar, de mai mult de un an, astfel de crime au loc în Ucraina, iar regimul de la Kremlin a atacat o națiune liberă pentru simplul fapt că vrea să-și decidă singură destinul. Republica Moldova va continua să ajute vecinii noștri care fug din calea războiului. Noi vom continua să fim solidari cu Ucraina, pentru că această lecție am moștenit-o de la bunicii noștri – credința, omenia și dragostea de libertate sunt valorile noastre de căpătâi, prin care ne vom regăsi împreună, într-un viitor nu prea îndepărtat, în familia popoarelor civilizate ale Europei, în Uniunea Europeană”, susține președinta.

Primul val de deportări sovietice din Basarabia și Nordul Bucovinei a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941. Alte două valuri de deportări au avut loc în perioada 5-6 iulie 1949 şi 31 martie – 1 aprilie 1951.

Agenția Națională a Arhivelor (ANA) a făcut anul trecut în premieră publice listele nominale a tuturor basarabenilor care au fost deportați în Siberia din RSS Moldovenească, în cadrul Operațiunii „Sud”, pe eșaloane și vagoane. Documentele se păstrează în Agenția Națională a Arhivelor, Fondul arhivistic R-3397.

Puteți folosi sistemul de căutare pentru a identifica numele, prenumele, localitatea sau raionul. Lista nominală poate fi accesată AICI, sau poate fi descărcată de AICI în cazul în care link-ul precedent nu poate fi accesat.

#Moldova #deportari #crime

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button