Economie

Se propune aplicarea a două cote de impozitare a veniturilor – de 12% și 18%

Începând cu anul viitor, ar fi putea fi reintrodus mecanismul de impozitare progresivă a veniturilor persoanelor fizice – cetățeni, prin aplicarea a două cote de impozitare a veniturilor în cuantum de 12 % și 18%. Propunerea se conține în proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2023, prezentat pentru consultări publice de către Ministerul Finanțelor, transmite IPN.

Astfel, proiectul prevede aplicarea impozitului pe venit în cuantum de 12% pentru venitul anual impozabil ce nu depășește un milion de lei și respectiv 18% pentru venitul anual impozabil ce depășește un milion de lei. Persoanele fizice rezidente care obțin un venit anual impozabil mai mic de 360 de mii de lei, li se va păstra dreptul de micșorare a cuantumul venitului anual impozabil obținut cu valoarea scutirii personale.

Ca urmare a reintroducerii acestui mecanism de impozitare, Ministerul Finanțelor estimează un impact bugetar în mărime de 94,0 milioane de lei

Proiectul politicii bugetar-fiscale propune stabilirea regimului fiscal uniformizat al plăților efectuate de către angajator în folosul angajaților, inclusiv în cazul celor efectuate pentru drepturile de autor (royalty). Astfel, plățile efectuate în baza contractului de autor pentru crearea operei audiovizuale, care stabilește transmiterea, în schimbul unei remunerații echitabile de către autorii operei către producătorul acesteia a următoarelor drepturi exclusive de valorificare a operei audiovizuale, se propune să fie impozitate analogic plăților salariale.

Totodată, se propune revizuirea conceptului de impozitare a veniturilor persoanelor juridice aferente activității de întreprinzător și anume, neimpozitarea veniturilor nerepartizate sub formă de dividende. Este important de menționat că noul concept presupune acordarea unei vacanțe fiscale, pe o perioadă de 3 ani, de la plata impozitului pe venit din activitatea de întreprinzător pentru întreprinderile clasificate ca întreprinderi micro, mici sau mijlocii, până în momentul repartizării veniturilor respective pentru plata dividendelor.

În acest sens, pentru întreprinderile respective, pe o perioadă de 3 ani, se stabilește impozitul pe venit în mărime de 0% din venitul impozabil nedistribuit sub formă de dividende. Astfel, agenții economici vor avea dreptul la aplicarea cotei 0% la impozit pe venit în cazul nedistribuirii dividendelor, iar la momentul repartizării dividendelor, aceștia vor fi supuși obligațiilor fiscale aferente impozitului pe venit în mărime de 12% din venitul îndreptat pentru plata dividendelor și respectiv va asigura reținerea și achitarea unui impozit de 6% din cuantumul dividendelor repartizate.

#două_cote #impozitare_veniturilor #Moldova

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button