Campania de destabilizare a Ucrainei a fost necruțătoare, iar acum Rusia e gata să meargă și mai departe. Ambițiile Rusiei însă ar viza toate fostele republici socialiste sovietice și riscurile pentru Republica Moldova nu sunt excluse. Declarații în acest sens au fost făcute de secretarul de stat american Antony Blinken, la Berlin, transmite sursa.
„Haideți să vedem clar ce este în joc acum, cine va fi de fapt afectat și cine este responsabil. În 1991, milioane de ucraineni au mers la vot pentru a spune că Ucraina nu va mai fi condusă de autocrați, ci se va guverna singură. În 2014, poporul ucrainean s-a ridicat pentru a-și apăra alegerea pentru un viitor democratic și european. De atunci trăiesc sub umbra ocupației ruse în Crimeea și a agresiunii din Donbas. Războiul din estul Ucrainei, orchestrat de Rusia cu mandatari pe care îi conduce, antrenează, aprovizionează și finanțează – ei bine, asta a ucis peste 14.000 de ucraineni. Alte mii au fost rănite. Orașe întregi au fost distruse. Aproape un milion și jumătate de ucraineni și-au părăsit casele pentru a scăpa de violențe. Moscova a căutat să submineze instituțiile democratice ale Ucrainei, a intervenit în politica și alegerile Ucrainei, a blocat energia și comerțul pentru a intimida liderii Ucrainei și a face presiuni asupra cetățenilor, a folosit propaganda și dezinformarea pentru a semăna neîncredere, a lansat atacuri cibernetice asupra infrastructurii critice a țării. Campania de destabilizare a Ucrainei a fost necruțătoare. Acum Rusia este gata să meargă și mai departe”, a declarat secretarul de stat al SUA.
Oficialul american a continuat, menționând că bilanțul uman al agresiunii reînnoite din partea Rusiei ar fi cu mult mai mare decât ceea ce am văzut până în prezent.
„Rusia își justifică acțiunile susținând că Ucraina reprezintă cumva o amenințare la adresa securității sale. Ale cui trupe înconjoară pe cine? Care țară a revendicat prin forță teritoriul altuia? Care armată este de multe ori mai mare decât cealaltă? Ce țară are arme nucleare? Ucraina nu este agresorul aici; Ucraina doar încearcă să supraviețuiască. Nimeni nu ar trebui să fie surprins dacă Rusia instigă la o provocare sau un incident și apoi încearcă să-l folosească pentru a justifica intervenția militară, sperând că, până când lumea își va da seama de șiretlic, va fi prea târziu. Au existat multe speculații cu privire la adevăratele intenții ale președintelui Putin, dar de fapt nu trebuie să ghicim. Ne-a spus în repetate rânduri. El pune bazele unei invazii pentru că nu crede că Ucraina este o națiune suverană. I-a spus-o categoric președintelui Bush în 2008 și citez: „Ucraina nu este o țară adevărată”. El a spus în 2020 și citez: „Ucrainenii și rușii sunt unul și același popor”. Și astfel mizele pentru Ucraina sunt pe deplin la vedere”, a punctat Antony Blinken.
Potrivit secretarului american de stat, nu este vorba doar despre o posibilă invazie și război, ci despre „dacă Ucraina are dreptul de a exista ca națiune suverană”.