InternaţionalRăzboi în Ucraina

Secretarul general al NATO a cerut aliaților să permită Ucrainei să folosească arme occidentale pentru a ataca teritoriul Rusiei

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, le-a cerut aliaților din alianța militară care furnizează arme Ucrainei să ridice interdicția de utilizare a acestora pentru a lovi ținte militare în Rusia. El a declarat acest lucru pe 24 mai într-un interviu pentru The Economist, transmite sursa.

„Este timpul ca aliații să se gândească dacă ar trebui să ridice unele restricții privind utilizarea armelor pe care le-au donat Ucrainei. „Mai ales acum, când majoritatea luptelor au loc în regiunea Harkov, aproape de graniță, privarea Ucrainei de capacitatea de a folosi aceste arme împotriva țintelor militare legitime de pe teritoriul Rusiei complică foarte mult autoapărarea”, a spus Stoltenberg.

Secretarul general al NATO a remarcat că nu se așteaptă ca ofensiva trupelor ruse din regiunea Harkov să ducă la o descoperire. „Vor continua să împingă și să obțină succese minore, iar pentru aceste succese minore sunt dispuși să plătească un preț foarte mare”, a spus Stoltenberg. În acest sens, el i-a criticat pe membrii europeni ai NATO: „Aliații europeni au promis un milion de obuze de artilerie. Nu am văzut nimic apropiat de asta.”

Potrivit lui Stoltenberg, Ucraina ar trebui să aibă dreptul de a lovi teritoriul Rusiei cu arme furnizate. „Trebuie să ne amintim ce este acesta – acesta este un război agresiv al Rusiei împotriva Ucrainei. Ucraina are dreptul să se apere. Și aceasta include ținte lovite pe teritoriul Rusiei”, a spus șeful NATO.

El a menționat că sarcina este de a „preveni escaladarea acestui război într-un război la scară largă între Rusia și NATO în Europa”. Potrivit lui Stoltenberg, NATO nu intenționează să participe direct la ostilități – de pe teritoriul țărilor care sunt membre ale alianței sau din Ucraina. „Nu intenționăm să trimitem trupe terestre NATO în Ucraina pentru că scopul nostru… a fost dublu: să sprijinim Ucraina, așa cum facem noi, dar și să ne asigurăm că acest lucru nu se va transforma într-un conflict deplin”, a spus Stoltenberg.

El a comentat cuvintele fostului secretar general al NATO Anders Fogh Rasmussen, care pe 14 mai a cerut să se permită țărilor NATO din Europa de Est să doboare rachete și drone rusești care atacă Ucraina. „Nu vom participa la conflict”, a spus Stoltenberg.

Pe 17 mai, președintele ucrainean Vladimir Zelensky a cerut țărilor occidentale să permită utilizarea armelor furnizate împotriva țintelor din Rusia. Statele Unite s-au opus în mod tradițional, dar, potrivit The New York Times, secretarul de stat al SUA Antony Blinken, după o călătorie recentă la Kiev, a propus ca Casa Albă să permită trupelor ucrainene să lovească ținte în Rusia cu arme americane.

La începutul lunii mai, ministrul britanic de externe David Cameron a declarat că Ucraina ar putea folosi armele britanice furnizate, adică rachete cu rază lungă Storm Shadow, pentru a ataca teritoriul rus. Kremlinul a numit cuvintele lui David Cameron „foarte periculoase”.

#Stoltenberg #arme #Ucraina #Rusia #război

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button