Politică

Ședința CSP a eșuat, după ce prea puțini membri au venit la muncă: Urmau să examineze o cerere a procuroarei Furtună

Ședința Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) din 21 martie nu a mai avut loc. La muncă au venit doar 6 membri, prea puțini pentru a fi asigurat cvorumul. Pe ordinea de zi a ședinței se regăsea și o cerere a procuroarei Victoria Furtună, care a demisionat de la Procuratura Anticorupție și a lansat acuzații la adresa Președinției, scrie sursa.

„Sunt prezenți 6 membri, constatăm că nu sunt întrunite prevederile legale ce reglementează cvorumul pentru a desfășura ședința de astăzi”, a spus președintele CSP, Dumitru Obadă.

Astfel, ședința a fost amânată iar subiectele de pe ordinea de zi, inclusiv cererea lui Furtună, vor fi examinate la ședința următoare.

Amintim că pe 12 martie, Procuratura Generală a căutat urme de scurgere de informație în biroul procurului anticorupție Victoria Furtună. Cercetarea documentelor a fost autorizată de șefa PA, Veronica Dragalin. Acțiunile au avut loc la nicio zi după ce Furtună și-a anunțat demisia, lansând acuzații dure în adresa Președinției. Aceasta a spus că pleacă din funcție după ce i s-a îngrădit accesul la secretul de stat, în încercarea de a investiga pretinse abuzuri ale SIS și CNA în raport cu judecătorii ce nu pot fi controlați de guvernare. 

Într-un comunicat, Procuratura Anticorupție a menționat că la 11 ianuarie 2024, la plângerea unui judecător, a fost dispusă începerea urmăririi penale pentru fals în acte publice, presupus săvârșit în interesul unui grup criminal organizat. Furtună a preluat procesul penal cu trei săptămâni mai devreme, când procurorul care-l avea în gestiune, a ieșit în concediu de odihnă anual. În cursul investigației, s-a constatat necesitatea accesului la documente secrete, însă Victoria Furtună nu avea dreptul de acces la secretul de stat, fiindu-i expirat acest drept încă în anul 2022 și refuzat acordarea accesului la secret de stat în anul 2022 și din nou în 2024.

Ulterior, la 26 ianuarie 2024, procurorul responsabil pentru caz, Victoria Furtună, a fost schimbată cu un alt procuror care inițial a avut în gestiune procesul penal și care a revenit din concediu. 

La 29 februarie 2024, a fost făcut public un document care conținea informații confidențiale despre urmărirea penală. În urma acestui incident, Procuratura Anticorupție a sesizat procurorul general cu privire la o presupusă scurgere de informații și a deschis un dosar penal în acest sens.

Cauza penală respectivă a fost pornită în baza plângerii depuse de către judecătorul Alexei Paniș. În cadrul acesteia, PA verifică acțiunile unor angajați ai Centrului Național Anticorupție (CNA), „în temeiul bănuielii rezonabile privind comiterea infracțiunii de fals în acte publice”.

Victoria Furtună a declarat, într-o intervenție live pe Facebook, că a reușit să acumuleze probe ce ar demonstra că SIS și CNA au fabricat dosare împotriva unor judecători care refuză să facă jocul guvernării, fără a oferi mai multe detalii la subiect. Acest lucru ar fi determinat SIS să trimită în adresa Procuraturii Generale un aviz în care se spune că Furtună prezintă pericol pentru Republica Moldova. 

Într-un comentariu pentru TV8, responsabilii de la Serviciul de Informații și Securitate au spus doar că s-a acționat în conformitate cu legea, evitând să ofere o reacție la celelalte acuzații.

#Procuratura #CNA #anulare

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button