Politică

Șefa CEC: Pe listele electorale avem diferență de 500.000 de alegători

În total, sunt circa 3.300.000 de moldoveni cu drept de vot, indiferent de țara unde sunt stabiliți. Dintre ei, circa 500.000 nu sunt înscriși în listele electorale, deoarece nu au viză de reședință.

Precizările au fost făcute de șefa Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angela Caraman, în studioul Rlive TV, transmite sursa.

Funcționara a precizat în cadrul emisiunii „Realitatea te privește” cu Valentina Ursu că în registrul alegătorilor sunt incluși toți cetățenii moldoveni care au peste 18 ani și nu au interdicție de a vota, conform deciziei instanței.

„Ceea ce ține de listele electorale, avem diferență de peste 500.000 de alegători. În liste, arondăm alegătorii pe adrese. Avem câteva categorii de alegători care nu ajuns în listele electorale. Tot se insistă și se speculează pe această cifră, mai ales că acum a apărut și cifra în rezultatul recensământului, care reflectă cu totul altă estimare. Sunt alegătorii care se află nemijlocit pe teritoriul Republicii Moldova.

Dacă vorbim de cei înscriși în liste, ei sunt înregistrați potrivit domiciliului, ceea ce are alegătorul în documentul de identitate. După acest principiu sunt arondați la secțiile de votare. Avem alegători care nu sunt înregistrare. (…) Acești alegători nu pot fi înscriși în listele de bază, plus îi avem pe cei din Transnistria, pe care nu putem să îi arondăm la secțiile de votare. Aici avem diferența dintre registru și listele electorale”, a menționat Caraman.

Președinta CEC a mai punctat că se lucrează de comun cu Agenția Servicii Publice și administrația publică locală, pentru ca persoanele care au decedat, inclusiv în afara țării, să fie excluse din listele de votare. Responsabilii au identificat deja un mecanism care să permită efectuarea măsurilor de acest gen.

De asemenea, conform Angelei Caraman, dacă moldovenii votează în afara țării, la calcularea rezultatelor votării, dacă persoanele care și-au exercitat dreptul de a alege de peste hotare nu vor fi numărați și în lista de bază, în caz că informațiile despre ei se dublează.

#CEC

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button