Șeful statului, Maia Sandu, a mulțumit diasporei pentru susținerea oferită în procesul de transformare a Republicii Moldova într-un stat european și a dat asigurări că autoritățile de la Chișinău vor depune tot efortul pentru a spori nivelul de protecție a cetățenilor aflați peste hotarele țării.
Declarația a fost făcută astăzi în cadrul evenimentului dedicat Zilelor Diasporei 2022, care se desfășoară în perioada 19-20 august, la Chișinău, transmite sursa.
În cadrul evenimentului, președintele Maia Sandu a mulțumit cetățenilor din diasporă că nu uită de Republica Moldova și se implică activ în dezvoltarea țării.
„Acest an de guvernare a fost cu multe provocări. Este vorba de pandemia COVID-19, criza energetică și izbucnirea războiului în Ucraina. Aceste evenimente au pus presiune pe resursele bugetare ale țării. Astfel, au fost evidențiate vulnerabilitățile R. Moldova și știm că avem multe de făcut pentru stabilizarea acesteia.
Am început curățarea instituțiilor de drept, am restabilit și consolidat relațiile cu partenerii europeni, iar ulterior am primit statutul de țară candidată pentru aderarea la UE, fapt ce ne trasează pe o traiectorie clară de dezvoltare europeană”, a spus Maia Sandu.
Șefa statului a prezentat acțiunile întreprinse de Parlament și Guvern pentru a susține cetățenii din diasporă.
„Este vorba de semnarea mai multor Acorduri bilaterale privind securitatea socială pentru a putea beneficia de pensii, recunoașterea diplomelor de studii, facilitarea obținerii permiselor de conducere, evitarea dublei impuneri, reducerea taxelor consulare, digitalizarea serviciilor publice, implementarea serviciului de livrare a documentelor, eliminarea taxelor pentru introducerea în țară a bunurilor cetățenilor ce au decis să revină acasă.
În continuare, ne dorim să implicăm cetățenii din diasporă în activitățile din țara noastră, utilizând cunoștințele și contactele voastre putem schimba situația spre bine. Vrem să reunim familiile acestei țări, de aceea vă așteptăm să reveniți acasă ca să fiți alături de cei dragi”, a menționat Maia Sandu.
La rândul său, vicepremierul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, a specificat că autoritățile depun tot efortul ca serviciile diplomatice să fie accesibile pentru cetățenii din diasporă.
„Ne dorim să puteți beneficia de multiple servicii în țara în care vă aflați. R. Moldova se află într-un proces de transformare și sunt sigur că vom avansa. Fiecare dintre voi este un ambasador al țării noastre, care ne ajută să devenim o țară europeană, cu instituții europene”, a remarcat Nicu Popescu.
Zilele Diasporei se desfășoară tradițional în a treia săptămână a lunii august, la Chișinău. La evenimentele organizate participă ambasadorii țărilor străine și sunt discutate subiecte actuale pentru moldovenii din diasporă.
În anul 2020, peste 700 de mii de moldoveni erau plecați peste hotarele R. Moldova, mai mult de jumătate dintre aceștia aflându-se în țările europene.