Politică

Șeful diplomației Republicii Moldova a discutat cu Secretarul general adjunct al NATO despre problema securității în regiune

Șeful diplomației Republicii Moldova, Nicu Popescu, a discutat la București cu Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO. Potrivit ministrului, în cadrul discuției a fost abordată problema securității în regiune, în contextul războiului nejustificat pe care Federația Rusă îl poartă împotriva Ucrainei, notează sursa.

„Am folosit această ocazie pentru a reitera sprijinul ferm al Republicii Moldova pentru integritatea teritorială a Ucrainei și necesitatea consolidării securității în Europa. Am declarat că neutralitatea Republicii Moldova nu înseamnă izolare, iar noi ne dorim ca țara noastră să devină un factor de stabilitate în regiune. Investițiile în domeniul securității și apărării ne vor permite să realizăm acest obiectiv.

Totodată, am exprimat angajamentul Republicii Moldova de a consolida securitatea globală prin intermediul participării la misiunile civile UE”,susține Popescu.

La rândul său, potrivit MAEIE, Mircea Geoană a reiterat angajamentul NATO de a aprofunda parteneriatul cu Republica Moldova, precum și de a sprijini agendă de reforme a autorităților de la Chișinău.

Anterior, Geoană a declarat că Alianţa Nord-Atlantică este dispusă să meargă atât de departe cât Republica Moldova este doritoare să meargă în relaţia cu NATO.

NATO a depăşit de mult în relaţia cu Republica Moldova etapa Parteneriatului pentru Pace, a afirmat Geoană într-un interviu acordat agenției Agerpres.

„Republica Moldova e un partener de câteva decenii cu noi şi, evident, trezirea la trista realitate că Rusia este o ţară foarte agresivă şi care foloseşte forţa militară împotriva vecinilor săi i-a făcut să vină cu propuneri şi mai ambiţioase în parteneriatul deja existent cu NATO şi cu Uniunea Europeană”, a afirmat secretarul general adjunct al NATO.

Ulterior, Moscova a avertizat Chișinăul „că va pierde suveranitatea în cazul apropierii de NATO”. Declarația a fost făcută de purtătoarea de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova.

#RepublicaMoldova #Romania #NATO

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button