EconomieSocietate

Șeful Moldovagaz explică majorarea tarifelor la gaz: „Trebuie să achităm la Gazprom 333 de milioane de dolari, dar la moment avem doar sursa de 218 milioane de dolari”

Vadim Ceban, șeful Moldovagaz, a susținut astăzi, 27 ianuarie o conferință de presă în care a relatat despre necesitatea creșterii tarifului la gazele naturale.

Președintele SA Moldovagaz spune că majorarea tarifelor la gazele naturale este inevitabilă, motivul fiind prețul de achiziție la gaz care a crescut semnificativ. Ceban susține că în următoarele luni, prețul mediu estimat de achiziție va fi de 620 de dolari, transmite sursa.

În cadrul conferinței de presă, Vadim Ceban a relatat mersul creșterilor tarifare la gaz. Respectiv, din aprilie anul trecut prețul de achiziție a început să crească, iar compania să înregistreze devieri negative tarifare. În total, cifra devierilor tarifare negative a ajuns la 2,6 miliarde lei. Cu toate acestea, Moldovagaz a depus efort și a acoperit aceste devieri, din aprilie până în septembrie și nu a cerut majorarea tarifului intern.

Potrivit lui Ceban, compania Moldovagaz trebuia încă în luna iulie să ceară majorarea tarifului la gazele naturale, respectiv prima majorare de tarif a fost aprobată în luna noiembrie. Ceban spune că urmează o nouă etapă de creștere tarifară din cauza creșterii achiziției la gazele naturale.

Conform unor infografice prezentate de Vadim Ceban, în perioada lunilor ianuarie – septembrie 2021, compania Moldovagaz a achitat integral costul gazelor naturale importate fără a majora tarifele.

Potrivit informațiilor, în luna ianuarie, prețul efectiv de achiziție a gazelor naturale este cu 2168,92 lei pentru mia de m3 mai mult, sau cu 21,3% decât tariful final aprobat pentru consumatorii casnici. Pentru tariful mediu ponderat, prețul este cu 3052,92 lei sau cu 32,8% pentru mia de m3.

„Conform tuturor prevederilor actelor normative în vigoare, noi avem toate drepturile să ne adresăm către ANRE pentru majorarea de tarife”, a spus Ceban. 

Reprezentanții Moldovagaz au făcut și niște prognoze în cazul în care tariful rămâne neschimbat. Potrivit datelor, deficitul de mijloace financiare ar fi de 333 de milioane de dolari.

„Trebuie să achităm la Gazprom 333 de milioane de dolari, dar în cost care este introdus la moment avem doar sursa de 218 milioane de dolari”, a menționat Vadim Ceban.

Astfel, costul de achiziție a crescut de la 82% până la aproape 85%. Alte costuri care sunt introduse în tarif, cum ar fi transportul, distribuția și respectiv furnizarea, Ceban spune că ponderea lor este minimă.

Vadim Ceban a declarat că pe 20 februarie am putea avea 164 milioane lei deficit de casă, care este unul gestionabil, dacă tariful majorat repetat se va aplica din ianuarie și nu din februarie. În caz contrar deficitul de casă nu va putea fi gestionat în mod independent.

„Noi prognozăm pentru următoarele luni un preț de 620 de dolari pentru o mie de metri cubi, față de 430 cât s-a prognozat în octombrie. MoldovaGaz nu are vreun gând de a deconecta vreun consumator. Dar este lege care stabilește clar că cei care au datorii sunt deconectați și nu e vorba doar de furnizarea de gaz. Sperăm să nu se ajungă la astfel de situații, mai ales că și Guvernul a anunțat că va compensa în totalitate creșterea tarifului, pentru primii 150 de m3 consumați”, a mai adăugat Ceban.

#Moldovagaz #majorarea_tarifului #Ceban #gaze_naturale

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button