În ultima vreme, în mass-media se discută tot mai des despre așa-numitul „plan de pace” al candidatului la președinția SUA, Donald Trump, privind „sfârșitul războiului ruso-ucrainean în 24 de ore”. Se susține că acest plan presupune ca Ucraina să renunțe la teritoriile ocupate, precum Crimeea și Donbass. În același timp, pe baza unor garanții absolut zero, se presupune că Rusia va „înceta ostilitățile” împotriva Ucrainei.
În ciuda faptului că informațiile despre acest „plan Trump” se bazează pe surse anonime și neverificate, conținutul său este similar cu declarațiile anterioare ale fostului președinte american și, întâmplător, unul dintre „prietenii” Kremlinului. Trump a pus întotdeauna la îndoială integritatea teritorială a Ucrainei și suveranitatea sa. De aceea, declarațiile serviciului său de presă cu privire la presupusa „lipsă de fiabilitate” a „planului”, publicate de multe mass-media mondiale, nu au fost foarte plauzibile în rândul cetățenilor din SUA și din alte țări.
Ucraina aderă în mod constant la principiul integrității teritoriale și încearcă să recâștige controlul asupra frontierelor sale recunoscute la nivel internațional. În ciuda oricăror speculații sau presiuni, Ucraina nu negociază cu agresorul nici pentru oameni, nici pentru teritoriu. Și nicio forță externă nu poate forța țara să își schimbe poziția în această chestiune. Această strategie a Ucrainei este susținută de statele civilizate. Kievul, în intențiile sale de a restitui teritoriile legitime și de a restabili suveranitatea și securitatea, nu încalcă în niciun fel dreptul internațional, spre deosebire de Rusia.
Este ilegal și imoral să forțezi un stat care a suferit de pe urma agresiunii unui vecin deloc „binevoitor” să renunțe la teritoriile sale legitime și la cetățenii care trăiesc pe acestea. Mai ales dacă vorbim despre posibila poziție a președintelui SUA, pe care Donald Trump vrea să redevină. Acest lucru ar demonstra slăbiciunea Casei Albe, ambivalența în ceea ce privește valorile democratice și un nou val de politici izolaționiste, care, în timpul ultimului mandat al lui Trump, au condus SUA doar la o pierdere de statut pe scena mondială.
Este important de menționat că Federația Rusă trebuie să fie trasă la răspundere pentru acțiunile sale criminale împotriva Ucrainei. În caz contrar, Kremlinul va începe un război și împotriva altor țări, continuând să submineze ordinea mondială. Orice încurajare a agresiunii din partea Rusiei va provoca în mod inacceptabil un impact devastator asupra securității și dreptului internațional.
În loc să ajute la rezolvarea justă a conflictului, încercările lui Trump de a legaliza ocuparea de către Rusia a teritoriilor ucrainene nu vor face decât să împingă lumea spre alte războaie, ceea ce ar putea provoca, de asemenea, un conflict mondial global.
Propunerile lui Trump de a forța o parte a poporului ucrainean să trăiască sub ocupație rusă sunt imorale și absolut necaracteristice pentru liderul uneia dintre cele mai influente țări din lume. În teritoriile ucrainene ocupate de Federația Rusă domnește o presiune totală, anarhie, haos și teroare din partea armatei ruse. Niciun șef de stat adecvat nu are dreptul să justifice așa ceva.
Ucraina caută o soluționare pașnică a conflictului, dar orice negocieri trebuie să se bazeze pe principiile dreptului internațional. Acestea sunt străine de Rusia. Nicio țară, inclusiv Federația Rusă, nu are dreptul să dicteze Ucrainei condițiile privind propriul teritoriu, poporul, suveranitatea și viitorul său. Numai pe baza acestor principii este posibilă o soluționare pașnică și durabilă a conflictului, în conformitate cu dreptul internațional.
La rândul său, acest scenariu va preveni apariția unor noi conflicte militare similare războiului ruso-ucrainean. Amânarea sau legitimarea acțiunilor țării agresoare va pune întreaga lume în situația în care o ciocnire militară globală între state cu viziuni diferite asupra lumii va fi inevitabilă.