Politică

Slusari: “Agricultura alunecă cu mare viteză într-o criză profundă”

Fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandru Slusari, a avut ieri o întâlnire cu comitetul organizatoric al asociației agricultorilor “Forța Fermierilor”, la care au discutat despre situația actuală din agricultură.

Într-o postare pe Facebook, Slusari scrie că după un mic respiro în 2021, “agricultura alunecă cu mare viteză într-o criză profundă”, transmite sursa.

“În 6 luni prețurile la cei mai importanți fertilizanți și produsele de uz fitosanitar au crescut aproape de trei ori. Motorina din primăvară s-a scumpit cu circa 40%, iar promisiunea electorală privind restituirea accizelor agricultorilor nu se mișcă deloc. 

Prețurile la piesele de schimb pentru tehnica agricolă s-au majorat cu aproximativ 25%. Zeci de mii de hectare de porumb au rămas nerecoltate din cauza politicii discriminatorii a multor elevatoare, care aparțin unei companii cu poziții dominante pe piața culturilor cerealiere și tehnice. Problema extinderii terenurilor irigate bate pasul pe loc. 

Importurile masive ale produselor agroalimentare și politica abuzivă a supermarketurilor sugrumă producătorii autohtoni, mai ales pe cei din segmentul businessului mic și mijlociu. 

Totodată, marele agro holdinguri, gestionate din offshore-uri, fac tot posibilul pentru eliminarea din localitățile rurale a fermierilor, care mai încearcă să mențină ultimele locuri de muncă. Această politică contribuie semnificativ la distrugerea satelor noastre. Tot mai mult este promovată ideea catastrofală privind acordarea dreptului străinilor să cumpere terenurile agricole.

Agricultorii se unesc tot mai mult într-o forță și cer de la guvernare formularea tranșantă a strategiilor privind dezvoltarea sectorului agroindustrial. Cu acordarea priorităților fermierilor mici și mijlocii din zonele rurale, precum și a producătorilor autohtoni”, scrie Slusari.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button