Internaţional

Spania și Portugalia sunt afectate de un nou val de căldură. La cât vor ajunge temperaturile

Spania este afectată de al patrulea val de căldură din această vară, prognozat să continue cel puţin până joi, existând un risc crescut de incendii forestiere, a anunţat luni serviciul spaniol de meteorologie AEMET, relatează agenţiile DPA şi Reuters, citate sursă.

Valul de căldură va atinge apogeul miercuri, când sunt prognozate temperaturi de până la 44 de grade Celsius în regiunea din jurul capitalei Madrid şi la Jaén, în Andaluzia, conform AEMET.

Pentru ziua de luni au fost prognozate temperaturi de până la 42 de grade Celsius în sudul Andaluziei şi în regiunea vestică Extremadura.

În numeroase zone sunt aşteptate „nopţi tropicale” în timpul caniculei, cu temperaturi de peste 20 de grade Celsius şi local de peste 25 de grade Celsius.

De asemenea, în Portugalia au fost înregistrate mai multe incendii. Cel mai devastator a distrus aproximativ 7.000 de hectare, echivalentul suprafeţei a puţin peste 10.000 de terenuri de fotbal, în districtele Castelo Branco şi Proenca-a-Nova, în centrul ţării, în weekend.

Incendiul a fost adus sub control luni, însă aproximativ o mie de membri din cadrul serviciilor pentru intervenţii de urgenţă luptă cu noi incendii în Odemira, în sud-vest, în Ourém, în centru, şi în Mangualde, în nordul Portugaliei.

Ca şi în Spania, autorităţile din Portugalia au avertizat asupra unui risc crescut de declanşare a incendiilor forestiere în zilele următoare.

Factorii care cauzează ultimul val de căldură sunt o atmosferă stabilă – care conduce la absenţa norilor – şi pătrunderea unei mase de aer cald şi uscat din Africa de Nord, a declarat pentru Reuters Ruben del Campo de la agenţia AEMET.

#Spania #Portugalia #caniculă

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button