Economie

Spânu: Moldova a cumpărat azi energie electrică din România la un preț de 415 euro

Republica Moldova a cumpărat astăzi energie electrică pe bursa România la un preț de 415 de euro mW/h. Anunțul a fost făcut de ministrul Infrastructurii, Andrei Spânu, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

Jumătate din necesarul de consum de curent al Republicii Moldova va fi adus din România la un preț mediu sub 100 de dolari, cu diferența că aproximativ 25 mW/h vor avea prețul de 180 de euro. Este vorba de energie care este cumparată de la centralele termice care produc pe cărbune și se achită suplimentar dar este cu preț plafonat, a explicat Spânu.

„50 mW/h ce vine din România este doar din ce importăm și la un preț plafonat, iar 40 la sută cumpăram diferit. De exemplu, astăzi s-a cumpărat la aproximativ 415 euro mW/h, pentru că în ultimile zile prețul la energie electrică pe piețele europene a crescut considerabil, cu peste 70 la sută. Dar iarăși este foarte volatil. S-ar putea că în zilele următoare să scadă. Deja vom vedea care va fi piața”, a declarat ministrul Infrastructurii în cadrul emisiunii.

„Dacă am face o medie la tot ce s-a cumpărat de pe bursa din România, atunci avem o medie de 250 de euro pentru un megawatt”, a adăugat Spânu. Potrivit lui, în prezent, doar jumătate din consumul de curent al Republicii Moldova este contractat la companiile din România și este achiziționat la un preț plafonat. Restul se cumpără de pe bursă, unde prețurile sunt foarte mari. Ministrul a menționat că există șanse ca după 1 iuanuarie 2023 să putem contracta un volum mai mare de curent de la companiile din România.

Întrebat despre repartizarea gazelor naturale între cele două maluri ale Nistrului, Andrei Spînu, a afirmat că, din 1 decembrie, regiunea transnistreană va continua să primească 2,3 milioane de metri cubi, iar pentru malul drept vor reveni 3,4 milioane de metri cubi de gaze naturale, deși volumul necesar crește.

Volumul necesar îl vom acoperi din rezervele pe care am reușit să le facem în ultima perioadă. În mod normal, cu economiile pe care le facem, 3,4 (milioane de metri cubi pe zi) ar putea să fie suficient pentru luna decembrie, dar nu asta este cea mai mare problemă, ținând cont că rezerve de gaze avem peste 200 de milioane de metri cubi care ar putea fi folosite în cazul în care consumul va fi mai mare sau acest gaz de la Gazprom nu va fi suficient pentru malul drept,

a declarat Andrei Spânu în cadrul emisiunii.

#Spânu #Moldova #energie_electrică #România

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button