Analize și opinii

Spânu “șantajează” Gazpromul prin încetarea livrării gazului în Transnistria

Recent Andrei Spânu a ieșit cu declarația că, în cazul în care Gazpromul oprește livrarea cazelor către Republica Moldova, fără gaz va rămâne și Transnistria. Moldovagaz este unica instituție prin care gazul natural poate fi livrat în Transnistria, de aceea, într-o oarecarea măsură, Kremlinul ar trebui să sesizeze prețul unei asemenea acțiuni.

Afirmația a venit și în contextul în care Guvernul nu reușește să finalizeze în timp auditul datoriilor Moldovagaz față de Gazprom. Era evident că Federația Rusă, în contextul evenimentelor tragice din Ucraina și a poziției de condamnare a acestor acțiuni de către Republica Moldova, va aplica, iarăși, pârghia de șantaj energetic.

Afirmația lui Spânu în contextul actual poate fi catalogata, într-o oarecare măsură, la fel, ca un șantaj asupra Gazpromului. În același timp, aceasta este o reacție firească – riscul ca Republica Moldova să fie deconectată de la gaze naturale în luna mai este unul cât se poate de real. În acest context, Kremlinul ar trebui să conștientizeze că oprind livrarea gazelor spre Moldova, va opri și livrarea gazelor în Transnistria.

De ce oprirea livrării gazelor în Transnistria poate fi o pârghie de influență asupra Moscovei?

Să nu uităm că, în special în contextul agresiunii rusești din Ucraina, Federația Rusă valorifică fiecare teritoriu strategic, unde își are prezența. Transnistria, în acest context, este o piesă importantă din puzzle-ul lui Putin, o pârghie eficientă de tensionare și destabilizare a situației din Republica Moldova.

Este puțin probabil ca Kremlinul să meargă la pasul de opririi a livrărilor gazelor naturale în Transnistria. În același timp, dacă Putin va dori să preseze Republica Moldova în acest mod, va trebui să joace all-in, sau să nu joace deloc această carte. Alte modalități de a livra gaz în Transnistria nu sunt – deși se speculează pe seama Tiraspoltransgaz Pridnestrovie LTD, nu există nici o posibilitate nici teoretică, nici practică de a livra gazul în Transnistria prin această companie, această companie nu are licența necesară și, cel mai curând, nici nu o va primi. Astfel, acesta poate fi unul din acele puține cazuri, când Transnistria va reprezenta un as pentru Republica Moldova în întrebarea energetică. Loialitatea cetățenilor regiunii separatiste a fost dobândită și menținută de-a lungul deceniilor, este puțin probabil ca rușii să-și permită să o piardă atât de simplu și atât de rapid.

#Transistria #Gazprom #santaj

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button