Război în Ucraina

Spionii ruși – dislocați în Kazahstan. O nouă zonă de expansiune a Rusiei?

În perioada premergătoare alegerilor, Kazahstanul riscă să devină aceeași țintă a măsurilor active de destabilizare ale Rusiei ca și Moldova, transmite sursa.

Specificul este că Federația Rusă își „vânează” în mod activ spionii în tot spațiul post-sovietic – ieri a „lucrat” în Ucraina, astăzi – în Georgia, mâine apare în Moldova sau Kazahstan. Prin urmare, cetățenii Republicii Moldova ar trebui să fie deosebit de vigilenți cu privire la astfel de personalități.

Un număr mare de diplomați, care anterior au fost declarați personae non grata în Moldova, în țările UE și în Ucraina, lucrează în Kazahstan, stabilind în mod activ contacte cu politicienii și oamenii de afaceri locali.

În contextul încercărilor Rusiei de a destabiliza situația din Moldova, de a influența procesul politic din Georgia și, eventual, din Kazahstan, au fost publicate pe internet date privind personalul care lucrează sub acoperire diplomatică în Astana, în speranța că, în perioada premergătoare alegerilor din Kazahstan, precum și având în vedere evenimentele din Georgia și Ucraina, ofițerii kazahi de aplicare a legii monitorizează îndeaproape activitatea acestora.
Pare destul de realist ca anumiți ofițeri să desfășoare activități de recrutare a kazahilor pentru a participa la ostilități de partea rusă, urmând exemplul atașatului militar adjunct expulzat din Moldova, care ulterior a continuat să lucreze, de asemenea, în Astana.

  1. Babko Andrey Vladimirovici, un ofițer SVR rus, reprezentant comercial, a lucrat în Ucraina până în 2020.
  2. Eduard Iurievici Belashov, angajat al Direcției Principale a Statului Major General al Forțelor Armate Ruse, născut la 01.01.1971, atașat militar, a lucrat în Ucraina până în 2014.
  3. Konstantin Pavlovici Vorobiov, născut la 7.12.1954, șef al Casei Rusiei din Astana. A lucrat în Ucraina până în 2014.
  4. Valery Anatolyevich Katunkin, ofițer SVR, născut la 09 august 1972, a lucrat în Ucraina.
  5. Olga Skalchuk, născută la 01.08.1983, angajată a SVR rus („Rossotrudnichestvo”), a lucrat în Ucraina până în 2014.
  6. Ruslan Vladimirovici Trebunskiy, angajat al Serviciului Federal de Securitate al Federației Ruse, născut la 16.02.1964, a lucrat în Ucraina.
  7. 7. Frolov Aleksey Valeryevich, ofițer SVR, născut la 07.11.1987, a lucrat în Olanda.

Și aceasta nu este o listă completă…

#expansiune #Rusia

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button