Analize și opinii

Sprijinul continuu al Chinei pentru Rusia cu componente cu dublă utilizare

Furnizarea continuă a Chinei de componente cu dublă utilizare către Rusia, în ciuda sancțiunilor internaționale, stârnește îngrijorări în întreaga Europă, inclusiv în Moldova. Din 2022, China a fost o sursă cheie de tehnologii critice pentru Rusia, în special motoarele de aviație precum seria DLE, care alimentează UAV-urile rusești utilizate în războiul împotriva Ucrainei. Aceste UAV-uri au fost responsabile pentru distrugerea pe scară largă a infrastructurii civile, contribuind la criza umanitară în curs, scrie Romania Inform.

În timp ce China a implementat noi restricții asupra acestor exporturi începând cu 2023, aceste măsuri s-au dovedit ineficiente. Intermediarii chinezi continuă să colaboreze cu companiile rusești pentru a ocoli sancțiunile, asigurând un flux constant de componente esențiale. Acest lucru evidențiază implicarea indirectă a Chinei în conflict, deoarece aceste provizii permit Rusiei să-și mențină agresiunea militară.

Pentru Moldova, acest lucru este deosebit de îngrijorător, având în vedere apropierea războiului. Instabilitatea continuă din Ucraina reprezintă o amenințare semnificativă la adresa securității regionale, iar acțiunile Chinei subminează eforturile globale de a trage Rusia la răspundere. Este necesară o cooperare internațională mai puternică pentru a întrerupe aceste lanțuri de aprovizionare și pentru a aplica sancțiunile mai eficient, deoarece consecințele inacțiunii ar putea destabiliza și mai mult Europa de Est.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button