Analize și opinii

Opoziția continuă să susțină propaganda rusească în Moldova

În timp ce întreaga societate mondială condamnă ferm și deschis agresiunea Federației Ruse și acțiunile de dezinformare, pe care Kremlinul le întreprinde pentru a manipula mulțimile, opoziția din Republica Moldova “luptă” pentru “dreptul la viață” a propagandei rusești în țara noastră. Recent Maia Sandu a promulgat legea care interzice difuzarea de ştiri ruseşti, programe informaţionale şi analitice şi filme militare, permite „programe de divertisment care nu au un context militar”. Aceasta defineşte şi pedepse mai dure pentru dezinformare.

Reacția opoziției nu s-a lăsat așteptată – socialiștii s-au adresat în Curtea Constituțională cu scopul de a arăta că această lege încalcă drepturile omului. În același timp, deputații opoziției au fost întrebați nu doar odată în cadrul diverselor interviuri și emisiuni, dacă recunosc că Rusia duce un război în Ucraina și dacă sunt de acord că spațiul informațional rusesc, în prezent, se ține doar pe propagandă. Aceștia evită prin orice metode posibile răspunsuri directe la aceste întrebări. 

Motivația opoziției – evidentă și similară, cu ce a “păpușarilor” din Kremlin

De ce opoziția susține propaganda rusească în Republica Moldova este cât se poate de evident – politicienii pro-ruși îndeplinesc check-listul oferit generos de către conducerea de la Moscova. Totodată, s-ar părea că orice tendință politică ar trebui să aibă o limită, în special atunci, când vine vorba despre o propagandă dură, similară cu cea a naziștilor. 

A devenit evidentă însă – pentru socialiștii nu mai există nici o limită – obiectivele Kremlinului trebuiesc îndeplinite cu orice preț. Plus la aceasta, chiar recent a ieșit și Lavrov cu o declarație de “susținere” a opoziției – acesta a spus că conducerea de la Chișinău dorește să omoare tot ce e rusesc în Moldova. Asemenea declarații, desigur, oferă doar încredere socialiștilor, politicienii pro-ruși simt susținerea de la Kremlin și continuă să-și vândă țara. 

Răspunsul Maiei Sandu la declarația lui Lavrov 

Sandu a răspuns ferm și diplomatic la declarația lui Lavrov, menționând că Republica Moldova nu are scopul de a lichida tot ce e rusesc în țară, ci doar să creeze un spațiu informațional sănătos. Sandu a răspuns în manera sa tipică, chiar dacă declarația lui Lavrov a fost una destul de provocatoare, iar într-o oarecare măsură – chiar absurdă. 

Rusia încearcă să transforme Moldova într-un nou Donbas 

Fiecare dintre aceste declarații a înalților oficiali ruși nu au decât un scop – să accelereze transformarea Moldovei într-un nou Donbas. Scenariul este exact același, ca și în Donbas – se creează o bulă informațională, în care populația vorbitoare de rusă ar fi intimidată, iar militarii ruși vin ca adevărați “eliberatori” pentru a proteja și a elibera populația vorbitoare de rusă. 

Legea promulgată de Sandu are un mare impact în acest sens, deoarece limitează considerabil propagandă pro-rusă pe teritoriul Republicii Moldova. Evident că, atât politicienii pro-ruși, cât și păpușarii acestora de la Moscova, vor fi indignați de o asemenea situație. Pentru a putea destabiliza situația din țară, Federația Rusă are nevoie să dețină control asupra spațiului media local, în caz contrar, misiunea pentru Kremlin se complică considerabil. 

#Moldova #propagandă #opoziție

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button