Rusia reprezintă cel mai mare risc pentru integritatea alegerilor prezidențiale și referendumului din această toamnă, conform unui raport recent prezentat de delegația Institutului Național pentru Democrație (NDI).
Studiu: Amenințarea rusă – principalul risc pentru alegerile și referendumuri
Raportul subliniază că acțiunile de destabilizare provenite din Rusia sunt considerate cea mai mare provocare pentru procesul electoral. Experții în domeniul politic și electoral au elaborat și o serie de recomandări pentru autoritățile din Chișinău, vizând combaterea fraudelor electorale și informarea corectă a cetățenilor, transmite Știri.md cu referire la Tv8.md.
Richard L. Klein, directorul global pentru alegeri al NDI, a declarat: „Influența negativă din Rusia este cea mai mare provocare pentru alegerile prezidențiale și referendum. Toți participanții la procesul electoral trebuie să acționeze pentru a proteja integritatea acestuia.”
Eva Busza, director regional pentru Eurasia la NDI, a adăugat: „Este încurajator că Republica Moldova face progrese prin actualizarea legislației, iar toate părțile implicate sunt conștiente de aceste schimbări.”
Delegatia NDI, formată din cinci membri și aflată în vizită în Moldova săptămâna aceasta, a propus și mai multe recomandări pentru reducerea riscurilor de fraudă electorală.
„Guvernul și CEC trebuie să informeze publicul despre amenințările la adresa procesului electoral și eforturile de protejare a integrității alegerilor. De asemenea, agențiile guvernamentale și CEC trebuie să se asigure că măsurile împotriva dezinformării nu afectează neintenționat drepturile moldovenilor de a participa la alegeri și referendumuri sau de a face alegeri informate,” a declarat Eva Busza.
Pekka Haavisto, membru al parlamentului și fost ministru de Externe al Finlandei, a subliniat: „Transparența este cheia. Asigurarea transparenței în finanțarea alegerilor este soluția eficientă.”
NDI este o organizație non-profit care lucrează la nivel mondial pentru consolidarea și protejarea instituțiilor și valorilor democratice. Delegația a fost finanțată de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). NDI a monitorizat și analizat aproximativ 200 de alegeri în diferite regiuni ale lumii, inclusiv alegerile din Moldova din 2019 și 2020, și desfășoară programe în țară din 2003.