Internaţional

Studiu: Ghețarii din Himalaya se topesc într-un ritm alert, de 10 ori mai rapid decât în secolele anterioare

Ghețarii din Himalaya se topesc într-un ritm extraordinar, un nou studiu arătând că în ultimii 40 de ani, întinsele calote de gheață din zonă s-au micșorat de 10 ori mai repede decât în cele șapte secole anterioare. Noua descoperire vine în contextul în care există un consens științific potrivit căruia pierderea ghețarilor este rezultatul creșterii temperaturilor globale cauzate de emisiile de gaze cu efect de seră rezultate din arderea combustibililor fosili. Sursă.

Se așteaptă ca ghețarii montani să dispară complet în unele regiuni până în 2100, se arată în același studiu publicat pe Scientific Reports.

Potrivit cercetătorilor, avalanșele, inundațiile și alte efecte ale pierderii accelerate de gheață pun în pericol locuitorii din India, Nepal și Bhutan și amenință să perturbe agricultura pentru sute de milioane de oameni din Asia de Sud.

Și, întrucât apa provenită din topirea ghețarilor contribuie la creșterea nivelului mării, pierderea gheții din Himalaya sporește, de asemenea, amenințarea de inundare și problemele conexe cu care se confruntă comunitățile de coastă din întreaga lume, anunță Wall Street Journal.

Pentru noul studiu, Dr. Carrivick și colegii săi au scanat fotografiile din satelit ale celor aproape 15 000 de ghețari din regiune pentru a găsi semne ale crestelor mari de rocă și resturi pe care ghețarii le lasă în urmă în timp ce își croiesc încet drum prin văi. Folosind locațiile acestor urme glaciare vechi, oamenii de știință au estimat durata de acoperire a stratului de gheață în secolele anterioare.

Apoi, au comparat această cifră cu cea a acoperirii actuale de gheață pentru a ajunge la o estimare a cantității de gheață pierdută de la o perioadă de răcire globală între 400 și 700 de ani în urmă, cunoscută sub numele de Mica Epocă Glaciară.

Pe lângă inundații, creșterea nivelului mării poate provoca eroziunea solului și poate pune în pericol integritatea structurală a drumurilor și podurilor, precum și a centralelor electrice și a altor instalații industriale de importanță critică situate în zonele de coastă. În SUA, începând din 2014, aproape 40 % din populație trăiește în zone de coastă care vor fi probabil afectate de aceste schimbări în anii următori, potrivit Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button