Internaţional

SUA, Marea Britanie, Franța și China își evacuează diplomații și cetățenii din Sudan

Diplomații și cetățenii din Statele Unite, Regatul Unit, Franța și China vor fi evacuați din Sudan, în contextul continuării luptelor și războiului civil din țara africană. Despre acest lucru a anunțat armata sudaneză într-un comunicat, transmite BBC.

Șeful armatei sudaneze, Abdel Fattah al-Burhan, care este și liderul de facto al țării, a fost de acord să faciliteze evacuarea personalului diplomatic și a cetățenilor străini.

Fattah al-Burhan se află într-o luptă dură pentru putere cu liderul unei grupări paramilitare, Forțele de Susținere Rapidă (RSF). Sute de oameni au fost omorâții pe parcursul unei săptămâni de război civil, care a divizat țara profund afectată de multiple crize.

Planurile de evacuare a cetățenilor străini nu au fost puse până acum în practică, din cauza problemelor de securitate și a temerilor privind escaladarea situației.

La rândul său, și Arabia Saudită a anunțat că își va evacua cetățenii, precum și pe cei ai altor state „frățești” din Sudan. Armata sudaneză a confirmat că misiunea diplomatică saudită a fost evacuată.

Lupte aprige de stradă au izbucnit în Khartoum pe 15 aprilie, după ce au apărut dezacorduri între liderii ambelor părți – generalul Burhan și Mohamed Hamdan „Hemedti” Dagalo de la RSF – cu privire la modul în care ar trebui să fie condus Sudanul.

Ambii au ocupat poziții de vârf în actualul guvern militar al Sudanului, format după lovitura de stat din 2019, care l-a înlăturat pe vechiul lider Omar al-Bashir.

#diplomații #Sudan #cetățenii #evacuare

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button